Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Χρύσα Παπαδοπούλου, συνήγορο της οικογένειας Φύσσα, ο Κώστας Σκαρμέας, συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών επιχείρησε σε πολλά σημεία να αποδομήσει την εισαγγελική πρόταση που ζήτησε την υποβάθμιση της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. 

Αναφερόμενος στον ισχυρισμό της εισαγγελέως πως αν οι δράστες είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό, θα είχαν τελικά σκοτώσει τα θύματα, σημείωσε: «Και μόνο από τα χτυπήματα, συνάγεται ο δόλος ανθρωποκτονίας. Ο Μπάρακ μεταφέρεται στον Ευαγγελισμό λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του. Για μήνες έτρωγε μόνο με καλαμάκι, χωρίς να μπορεί να πάρει στερεά τροφή. Δεν ήταν καν σε θέση να καταθέσει» αναφέρει ο Κώστας Σκαρμέας και συμπληρώνει:

«Η εισαγγελική πρόταση ανέφερε ότι δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος δόλος στην επίθεση. Το ίδιο ακριβώς είχε πει και η αστυνομία. Έπρεπε να πεθάνει ο Παύλος Φύσσας για να δοθεί σωστός νομικός χαρακτηρισμός της πράξης». 

Καταλήγοντας μάλιστα στη φράση της εισαγγελέως τονίζει, χαρακτηριστικά: «Αν πράγματι είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση οι δράστες, θα τον είχαν πετύχει», αν γίνει δεκτή η φράση της εισαγγελέως, νομικά θα έχουμε καταργήσει την απόπειρα ανθρωποκτονίας. Έκανε λάθος το δικαστήριο στην απόφαση για την επίθεση Κουσουμβρή; Έκανε λάθος το δικαστήριο στην περίπτωση του στεκιού Αντίπνοια;»

Οι 5 διαφορετικές εκδοχές για τον Πανταζή

Ο Κώστας Σκαρμέας, υπενθύμισε πάμπολλες αντιφάσεις των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, σχετικά με τον επικεφαλής της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες (αλλά και σε εκείνη κατά των στελεχών του ΠΑΜΕ), Τάσο Πανταζή:

Ο Ηλίας Παναγιώταρος λέει ότι μετά την επίθεση στους αλιεργάτες, ο Τάσος Πανταζής διαγράφηκε από τη Χρυσή Αυγή. Ο Κασιδιάρης αντίθετα, δηλώνει ότι δεν διεγράφη, «γιατί δεν είμαστε αστυνομία να ερευνήσουμε». Ο Γιάννης Λαγός δηλώνει ότι «πίστεψα τον Πανταζή που δήλωνε αθώος» και ο ίδιος ο Τάσος Πανταζής, δήλωνε πως «δεν μου ζήτησε κανείς εξηγήσεις». Τέλος, ο Νίκος Μίχος, σημείωνε πως «Όλοι ήξεραν για την επίθεση, ζητήσαμε διαγραφές, οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι, είχαν πάει με τα μπλουζάκια».

Οι σχέσεις του Πανταζή με τη Χρυσή Αυγή

Ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, αναφέρθηκε και στους ισχυρισμούς για τη σχέση του Τάσου Πανταζή με τη Χρυσή Αυγή. 

«Οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί, είναι ότι ήταν απλός ψηφοφόρος της ΧΑ και βοηθούσε με το φορτηγάκι του και με μπαλόνια σε εκδηλώσεις. Ισχυρίστηκε ότι γνώρισε τον Λαγό τον Φλεβάρη του 2014. Έχει όμως κανονίσει την ομιλία Μιχαλολιάκου στο Πέραμα το 2012.

Στις Θερμοπύλες ήταν, στη Νίκαια ήταν για να βάλει μπαλόνια, που αν δείτε το βίντεο της εκδήλωσης, δεν υπάρχουν. Τον Πανταζή τον είδαμε σε φωτογραφίες στους σκληρούς δίσκους Μιχαλολιάκου και Ηλιόπουλου, σε ομιλίες βουλευτών Ματθαιόπουλου και Κούζηλου. Και σε άλλες με παραλλαγές και κοντάρια. Έχετε δει το βίντεο του Λαγού που λέει για «τον πρωτοπόρο Τάσο που έφτιαξε τα γραφεία στο Πέραμα». 

Ο «Τασάρας» όπως τον λένε στα τηλέφωνα. Το δικαστήριο γνωρίζει ότι από τις εκλογές του ’12 είναι επικεφαλής της ΧΑ στο Πέραμα. Επικεφαλής στην επίθεση στους Αιγύπτιους, επικεφαλής στην επίθεση στο ΠΑΜΕ. Δεν ακούσαμε τίποτα τέτοιο στην εισαγγελική πρόταση, γιατί δήθεν ήταν άσχετο με το κόμμα». 

Η εντολή και η προαναγγελία

Ο κ. Σκαρμέας αναφέρθηκε και στην αποστροφή της εισαγγελικής πρότασης που έλεγε πως «Δεν προέκυψε εντολή Μιχαλολιάκου». Τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτονόητο νομικά, είχε απαντήσει ο Αλιβιζάτος «ποινικολόγος δεν είμαι, αλλά το 187 μιλά για διεύθυνση χωρίς να χρειάζεται αποδείξεις για εντολή». 

«Δεν προέκυψε ότι ήταν στοχοποιημένοι οι Αιγύπτιοι». Αγνοήθηκε η έννοια της στοχοποίησης όπως αναφέρετε στο βούλευμα. Η ΧΑ δεν στοχοποιεί προσωπικά, αλλά ομάδες πληθυσμού. Δεν ενδιαφέρει τον Μιχαλολιάκο αν θα χτυπηθεί ο Αμπουζίτε Μπάρακ ή ο Σαχζάτ Λουκμάν, αλλά να χτυπιούνται μετανάστες, ώστε η οργάνωση να χτίζει το βίαιο προφίλ της. 

Περιμέναμε να ακούσουμε για την ομιλία του Λαγού που προαναγγέλλει την επίθεση. 9 το βράδυ ο Λαγός λέει ότι οι Αιγύπτιοι ψαράδες θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή και 6 ώρες αργότερα ο Πανταζής έξω από το σπίτι τους φώναζε ελάτε έξω να δείτε ποια είναι η Χρυσή Αυγή.

Το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη Τρίτη, οπότε και θα συνεχίσει με το υπόλοιπο της αγόρευσης του Κώστα Σκαρμέα.