Το φαινόμενο αναμένεται να έχει διάρκεια περίπου τέσσερις ώρες και η κορύφωση του αναμένεται να συμβεί περίπου στις 22:00 το βράδυ.

Το φεγγάρι θα αλλάξει λίγο χρώμα από άσπρο σε ελαφρώς κιτρινωπό και σχεδόν το 90% του δίσκου του θα καλυφθεί από την παρασκιά της Γης.

Η συγκεκριμένη  πανσέληνος θα είναι μία έκλειψη παρασκιάς, δηλαδή η πανσέληνος μπαίνει μέσα στη σκιά της γήινης παρασκιάς, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα η Σελήνη να σκοτεινιάζει εν μέρει, αλλά όχι τελείως, όπως σε μια κανονική έκλειψη, όταν το φεγγάρι εισέρχεται στο εσωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας.

Το φαινόμενο σύμφωνα με την NASA θα είναι ορατό από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, τον Ινδικό Ωκεανό και τη Δυτική Αυστραλία, ωστόσο είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό με γυμνό μάτι.

Η πανσέληνος που συμβαίνει τον Ιανουάριο είναι γνωστή στην Αμερική και ως πανσέληνος του λύκου καθώς οι ιθαγενείς της Αμερικής και οι Μεσαιωνικοί Ευρωπαίοι πίστευαν ότι οι λύκοι ουρλιάζουν περισσότερο τη συγκεκριμένη περίοδο.

Συνήθως υπάρχουν 12 εκλείψεις το χρόνο μία για κάθε μήνα, ωστόσο το 2020 αναμένονται 13 καθώς τον Οκτώβριο θα υπάρξουν δύο πανσέληνοι ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως το «Μπλε φεγγάρι».