Ο Κώστας Σκαρμέας, συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών στη συνέχεια της αγόρευσής του, που διεκόπη την Δευτέρα, ανέφερε μια σειρά από περιστατικά, που εξετάστηκαν και στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, στοιχειοθετώντας το διαρκές της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, από ομάδες με κοινά χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, τις επιθέσεις των Χρυσαυγιτών χαρακτηρίζουν: ο υπέρτερος αριθμός, τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής, οπλισμός όπως μαχαίρια και κοντάρια, γρήγορος χρόνος εκτέλεσης, παράγγελμα τέλους επίθεσης ενώ τα θύματα είναι πάντα εχθροί της Χρυσής Αυγής όπως αριστεροί και μετανάστες.

 • 1996, καταδίκη Ζαφειρόπουλου-Κουσουμβρή, υψηλόβαθμων στελεχών τότε της ΧΑ, επίθεση σε μέλη της αριστερής οργάνωσης «Εργατική Αλληλεγγύη». Από το διατακτικό της απόφασης: «Μέλη της οργάνωσης Χρυσή Αυγή επιτεθηκαν», «με ξύλα» και «χτυπήματα στο κεφάλι», «φώναζαν ‘Κομμούνια, θα πεθάνετε’»
 • 1998, απόφαση ΜΟΕ για Περίανδρο: χτύπησαν τον Κουσουρή, «καθόσον τον θεωρούσαν εκ των πρωταιτίων των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των αδιόριστων καθηγητών και κατ’ εξοχήν εχθρό της εθνικιστικής τους ιδεολογίας»
 • 2002, απόφαση για Μαγκώτσο - Κουσουμβρή, «Οι κατηγορούμενοι ανάμεσα σε μέλη της Χρυσής Αυγής», χτύπησαν στο κεφάλι το θυμα, και «του τράβηξαν την παλαιστινιακή μαντίλα»
 • 2008, επίθεση στο στέκι Αντίπνοια: «Μπήκαν συντεταγμένα 10 άτομα στον χώρο. Δυο με μαύρα ρούχα και ομοιομορφία. Είδα εναν με μαχαίρι, εναν με σκεπάρνι να σπάει τζάμια και εναν με σπρέι πιπεριού που με ψεκάσανε. Είχαν ρόλους, ο ένας έσπαγε, ο άλλος μαχαίρωνε, ο άλλος είπε το παράγγελμα και στο τέλος ακούστηκε το "τέλος χρόνου", σταμάτησε η επίθεση και φύγανε συντεταγμένα».
 • 2010, εμπρησμός τζαμιού πλατεία Αττικής, ο μαρτυρας Ναιμ Ελγαντουρ κατέθεσε στο ακροατήριο: «Απ’ έξω ήταν Χρυσαυγίτες με επικεφαλής την κα. Σκορδέλη. Τα παιδιά μέσα τους είδανε απ’ την τζαμαρία με τις μπλούζες της Χ.Α, με τα κοντάρια με την ελληνική σημαία, λέγανε "θα σας σκοτώσουμε, θα σας καθαρίσουμε, να φύγετε από δω", πήγαν να τους κάψουν ζωνταντούς 40 άτομα από το Μπανγκλαντές σε υπόγειο χώρο στην πλατεία Αττικής. Ξαφνικά τραβάνε την πόρτα τη σιδερένια, βάζουν ένα λουκέτο, ξέρανε ότι δεν μπορούσε κανένας να φύγει, σπάσανε το τζάμι, πετάξανε πετρέλαιο με φωτιά και αδειάσανε κάδους σκουπιδιών για να σκοτώσουν 40 άτομα».
 • 2011, καταδίκη της Θέμιδας Σκορδέλη ως επικεφαλής Χρυσαυγιτών για μαχαίρωμα σε βάρος Αφγανών προσφύγων στον Άγιο Παντελεήμονα
 • 2012, στον Πειραιά επίθεση στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ. «Πλησιάζουν το περίπτερο, φορούσαν μαύρη μπλούζα με πίσω γραμμένο «Χρυσή Αυγή», παντελόνι μαύρο, είχαν εξάρτυση, κάποιοι είχαν γκλοπ, πρόσεξα δύο τουλάχιστον μάσκες fullface από αυτές που φοράει η Αντιτρομοκρατική, άλλοι φορούσαν κράνη. Αυτός μου έδωσε ένα χτύπημα πολεμικής τέχνης στο πίσω μέρος του κεφαλιού και άλλο ένα μετά κι έπεσα πίσω στις καρέκλες και τα τραπέζια κι έχασα για λίγα δευτερόλεπτα τις αισθήσεις μου. Όταν συνήλθα, άκουσα το «απεμπλοκή», βρισκόμουν ακόμα κάτω. 10 λεπτά κρατησε ολο αυτο»
 • 2012, επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.
 • 2012, Μεσολόγγι λαϊκή αγορά: «Κλωτσούσανε και βρίζανε, ομάδα, ομοιόμορφα ντυμένοι, σκούρα ρούχα και με τα διακριτικά της Χ.Α. στις μπλούζες τους, 10 και άτομα ήρθαν σε παράταξη και περάσανε μπροστά από μας. Αυτοί ανέτρεπαν τους πάγκους. Ήταν άγημα, δυάδες ο ένας πίσω από τον άλλον, σε στρατιωτική παράταξη. Ηταν μια εικονα δήλωσης».
 • 2012, επίθεση στην αντιναζιστική πρωτοβουλία Πειραιά.
 • 2013, Ιεράπετρα, «Ήταν 10-12 άτομα, δεν τους είχα ξαναδεί. Ήταν λευκοί με μαύρα ρούχα, Μου είπαν ν’ αφήσω το σπίτι κι ότι αν είμαι αύριο εδώ, θα με σκοτώσουν. Είχαν καδρόνια οι 4-5. Τον Massar τού ανοίξανε το κεφάλι, και οι τρεις πήγαμε στο νοσοκομείο. 5-10 λεπτά κράτησε η επίθεση. Μετά που τους έπιασε η αστυνομία, από την Αστυνομία μάθαμε ότι είναι η Χρυσή Αυγή και διαβάσαμε και την απόφαση».
 • 2013, επίθεση από Γερμενή στον Καμίνη. «Στον πίσω δρόμο, στη Σάμου, υπήρχε ομάδα χρυσαυγιτών με κράνη και ρόπαλα που τους απομάκρυναν τα ΜΑΤ, θέλανε να μπούνε κι αυτοί στον Κόμβο.  Δεν ήρθε μόνος του ένας Γερμενής σε παραφορά να μου επιτεθεί, απ’ την πίσω πλευρά ήταν κρανοφόροι Χρυσαυγίτες, που σημαίνει ότι υπάρχει μια οργανωμένη δομή έτοιμη να οργανώνει επιθέσεις σε άτομα που θέλει. Αυτοί εμποδίστηκαν από τα ΜΑΤ να εισέλθουν, υπήρχε οργανωμένο σχέδιο να εισέλθουν, αν δεν ήταν οι αστυνομικές δυνάμεις μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα εισέρχοντο»
 • 2013, επιθέσεις στην Κυψέλη. «η ομάδα γύρναγε στην Κυψέλη στα μαγαζιά και ζήταγαν λεφτά, ήταν πολλά άτομα. Έχω δει, τότε στην Africana. Ήταν Έλληνες, με μπλουζάκια που γράφουν «Χρυσή Αυγή», οι άλλοι μπλουζάκια μαύρα. Την πρώτη μέρα που τους είδα δεν κρατούσαν τίποτα, την άλλη μέρα κρατούσαν ρόπαλα. Ήταν 20 ατομα περίπου. Μόνο σε μαγαζιά ξένων πήγαιναν και το Africana (και το Cointreau) τελικα το καψανε».
 • 2013, επίθεση στο Συνεργείο στην Ηλιούπολη. Αστυνομικος Γωγουλος: «Είδα 30 δίκυκλα με ένα ή δύο άτομα πάνω. Άκουσα παρατεταμένα κορναρίσματα και φωνάζανε "Αίμα-Τιμή-Χρυσή Αυγή", φόραγαν μαύρες μπλούζες και είδα στην πλάτη κάποιων το σήμα της Χρυσής Αυγής. Κρατούσαν σημαίες και κάποιοι κοντάρια και ρόπαλα χωρίς σημαίες».
 • 2013, φοιτητής Αντίοχος έξω από τα γραφεία της ΧΑ στην Πάτρα: «Ήρθαν τρεις άντρες από πίσω μου, μου φώναξε ένας και με έπιασε απ’ τον ώμο, μου είπε "κάτσε στο πεζοδρόμιο". Γυρίζω, βλέπω έναν άντρα με στρατιωτικό παντελόνι παραλλαγής, άρβυλα και μπλουζάκι με το σήμα της Χρυσής Αυγής, ψηλός με καστανά μαλλιά. Και οι άλλοι με άρβυλα, παντελόνια παραλλαγής και μπλουζάκι με το σήμα της Χρυσής Αυγής. Ο μεσαίος μού ζήτησε ταυτότητα, του είπα "δεν την έχω μαζί μου", μου είπε "μη με μουρλαίνεις", του ξαναείπα "δεν την έχω" και άρχισαν να με χτυπάνε και οι τρεις με μπουνιές και κλωτσιές. Μόλις σταμάτησαν, είπε ένας απ’ τους τρεις "εδώ κάνουν κουμάντο οι ναζί" και έφυγαν προς τη Γούναρη»
 • 2013, επιθέσεις σε Πακιστανούς στη Νίκαια: «Στην οδό Ικτίνου χτυπήθηκαν πέντε άτομα. Βράδυ μπήκαν μες στο σπίτι του Νασιρ Λαντιφ και τους χτυπήσανε. Του επιτέθηκαν στο σπίτι 8-10 άτομα με σιδερογροθιές και με μπλούζες «Χρυσή Αυγή», κατάθεση Τζαβέντ Ασλάμ.
 • 2013, Μελιγαλάς, ΠΑΜΕ, δολοφονία Φύσσα από ομάδες με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε ο Κώστας Σκαρμέας: «Δεν μπορεί όλες αυτές οι ομάδες να έδρασαν τυχαία, να άρχισαν ξαφνικά να φορούν μπλούζες της ΧΑ και να κάνουν επιθέσεις». Ανέφερε μάλιστα στοιχεία ανεξάρητης αρχής, που αποδεικνύουν πως οι επιθέσεις πρακτικά σταματούν, από την δίωξη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και έπειτα.

Αποδόμηση των ισχυρισμών περί «σκευωρίας»

Τον ισχυρισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατηγορουμένων, περί «σκευωρίας εις βάρος της Χρυσής Αυγής» αποδόμησε στο κλείσιμο της αγόρευσής του, ο Κώστας Σκαρμέας. 

Σημείωσε σχετικά «Και για τον Περίανδρο τα ίδια έλεγαν. Ότι ήταν πολιτική δίωξη και τους κυνηγά το σύστημα. Γιατί όμως αυτές οι πράξεις αποδίδονταν μόνο στη ΧΑ; Γιατί όχι στον ΣΥΡΙΖΑ που πράγματι ανέβαινε το 2013 με μεγάλους ρυθμούς; Γιατί όχι στο ΛΑΟΣ που ήταν και ακροδεξιό; 

Γιατί η ΧΑ δεν διώκεται για ομιλίες, αλλά για πράξεις! Κανένα κόμμα δεν κατέβασε ποτέ, τάγματα εφόδου στους δρόμους της Ελλάδας. Η συνωμοσιολογία μπορεί να φτάνει για τηλεπαράθυρα και εκπομπές, δεν φτάνει όμως για υπερασπιστικός ισχυρισμός. Αν υπάρχει μια σκευωρία είναι ότι η ποινική δίωξη άργησε και χάθηκαν Λουκμάν και Φύσσας».

Ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, αναφέρθηκε και στο επιχείρημα των κατηγορούμενων πρώην βουλευτών, ότι δικάζονται δηλαδή για την ιδιότητά τους αυτή και όχι για πράξεις. Τόνισε χαρακτηριστικά:  «Διώκονται γιατί είναι βουλευτές; Όχι. Ο Αποστόλου και η Πόπορη δεν είναι ούτε βουλευτές ούτε αυτουργοί κι όμως διώκονται. Και πράγματι έχει αποδειχθεί ενοχή για πολύ περισσότερους από τους κατηγορούμενους, σ’ αυτό συμφωνούμε»