Σύμφωνα με το flashnews.gr, ο εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε σε όλο το βόρειο μέτωπο των Χανίων, στις 13:30 την Τρίτη, από το Ακρωτήρι μέχρι τον Κίσσαμο.

Σε περιοχές των Χανίων έτριζαν τζάμια σε σπίτια και καταστήματα ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση από τους αρμοδίους.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς έχει συμβεί και πολλά είναι τα σενάρια που εξετάζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μοναδική άσκηση που πραγματοποιείται με βολές είναι στο Μάλεμε του δήμου Πλατανιά, ωστόσο από το διοικητήριο γίνεται γνωστό ότι οι ασκήσεις που εκτελέστηκαν δεν δικαιολογούν την πρόκληση του θορύβου αυτού.

Επίσης, δεν εκτελείται άσκηση από την 115 Πτέρυγα Μάχης που να δικαιολογεί το ενδεχόμενο κάποιο μαχητικό να έσπασε το φράγμα του ήχου.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως ο θόρυβος ενδέχεται να προέκυψε από εθελούσια, ελεγχόμενη και υποθαλάσσια καταστροφή εκρηκτικών υλικών στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά των Χανίων, από δυνάμεις της αμερικανικής βάσης της Σούδας, με τη συνδρομή από εξειδικευμένους Αμερικανούς βατραχανθρώπους.

Σύμφωνα με το zarpanews.gr, επρόκειτο για ένα είδος εγκαιροφλεγούς βόμβας, μεγάλης ισχύος που έκρηξή της ελέγχεται από τρίτους, η οποία προκειμένου να εξουδετερωθεί, αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας, μόνο σε υποθαλάσσια περιοχή.

Σύμφωνα με το hania.news, ο εκκωφαντικός θόρυβος οφείλεται σε μετάκαυση ελληνικού πολεμικού αεροσκάφους κατά τη διαδικασία απογείωσης για την αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών που παραβίασαν τον FIR Αθηνών το μεσημέρι της Τρίτης.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά στα Χανιά που ακούγονται εκκωφαντικοί θόρυβοι.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2014 στα νότια του δήμου Χανίων, από τη συνοικία του Κουμπέ μέχρι το Βαμβακόπουλο, προκλήθηκε αναστάτωση από ισχυρό κρότο.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2015, ισχυρός θόρυβος αναστάτωσε τους κατοίκους του Κισσάμου που τρομαγμένοι βγήκαν στους δρόμους. Τότε, πιθανότητα, είχε σπάσει το φράγμα του ήχου από μαχητικά.

Στις 26 Νοεμβρίου 2017, εκκωφαντικός θόρυβος αναστάτωσε τους κατοίκους από το ενετικό λιμάνι μέχρι το Μάλεμε. Ενδεικτικό του θορύβου ήταν το γεγονός ότι έσπασε τζαμαρία στην περιοχή του Μακρύ Τοίχου. Και τότε πιθανότητα μαχητικό αεροσκάφος έσπασε το φράγμα του ήχου.