Ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, αφιέρωσε αρκετό χρόνο στην σταχυολόγηση των απαντήσεων που πήρε η έδρα του δικαστηρίου, σχετικά με την ύπαρξη ή όχι μελών στη Χρυσή Αυγή.

Έτσι, όπως καταγράφηκε στη διαδικασία, ολόκληρo το πενταμελές της Νίκαιας αρνείται την ιδιότητα του μέλους, αν και τα ονόματά τους έχουν βρεθεί σε σχετικά έγγραφα με αποτέλεσμα το δικαστήριο να γνωρίζει ακόμα και τον ιδιαίτερο τομέα ευθύνης που τους έχει ανατεθεί.

Έτσι:

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, δηλώνει υποστηρικτής. Είναι μέλος του πενταμελούς της Τοπικής της Νίκαιας με χρέη ταμία.

Ο Γιώργος Πατέλης δηλώνει υποστηρικτής. Είναι επικεφαλής της τοπικής.

Ο Γιάννης Καζαντζόγλου δηλώνει υποστηρικτής. Είναι υπεύθυνος πολιτικής δράσης της τοπικής.

Ο Γιώργος Τσακανίκας, δηλώνει ενεργός υποστηρικτής. Είναι υπεύθυνος ιδεολογικού.

Οι μοναδικοί εκ των απολογούμενων ή μαρτύρων που παραδέχτηκαν ότι όπως όλοι γνωρίζουν υπήρχαν μέλη στη Χρυσή Αυγή, ήταν οι πρώην βουλευτές, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας και Νίκος Μίχος.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, Θανάσης Καμπαγιάννης σχολίασε: «Οι μόνοι που δέχτηκαν ότι υπήρχαν μέλη, ήταν ο Μπούκουρας, ο Αλεξόπουλος και ο Μίχος. Που έχουν ως κοινό ότι έχουν αποχωρήσει. Σε τι είδους οργάνωση αντιστοιχεί η άρνηση της ιδιότητας του μέλους όταν είσαι εκεί και την αποδέχεσαι όταν αποχωρείς; Στη μαφία».

Μέλη της ΚΕ, αλλά όχι της Χρυσής Αυγής

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, στην αγόρευσή του, σταχυολόγησε τις δηλώσεις μαρτύρων και κατηγορούμενων, τόσο σχετικά με την ύπαρξη μελών όσο και για το αν οι ίδιοι έχουν την ιδιότητα του μέλους:

Αθανάσιος Κωνσταντίνου, ευρωβουλευτής ΧΑ: «Υπό την τυπική έννοια δεν είναι ουδείς μέλος, δεν υπάρχουν μέλη».

Ευάγγελος Καρακώστας, πρώην βουλευτής ΧΑ: «Θεωρω οτι ειμαι μελος του κομματος. Μέλη η ΧΑ δεν ειχε, ούτε «κομματικές ταυτότητες»

Χρήστος Χατζησάββας: «Είμαι μέλος της ΚΕ… Δεν υπάρχει συγκεκριμένη μέρα που από μη μέλος έγινα μέλος».

Στέργιος Τούφας: «Είμαι μέλος της ΚΕ, είμαι υπεύθυνος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, δεν ειμαι μελος της ΧΑ»

Δημήτρης Βογιατζής: «Εφόσον είμαι μέλος της ΚΕ, θεωρώ ότι είμαι μέλος. Για άλλα μέλη δεν γνωρίζω».

Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης: «Αφού μπήκα στην ΚΕ το 2011 υποθέτω πως έγινα πλήρες μέλος».

Κιμων Παπαδόπουλος: «Αυτοδίκαια μετά από κάποιον καιρό γίνεσαι μέλος, δεν έχω ακούσει όρο δόκιμο μέλος»

Ιωάννης Τολιόπουλος: «Εγώ έχω μια πορεία στο κόμμα, θεωρώ τον εαυτό μου ότι έγινα μέλος.Τυπική διαδικασία δεν υπάρχει για μέλη, υπάρχουν τα μέλη της ΚΕ»

Μαρία Σιδέρη Τσάμη: «Μέλος δεν γνωρίζω πώς γίνεται κάποιος, μόνο μέλη της ΚΕ ξέρω».

Άρης Σπίνος, μάρτυρας υπεράσπισης Μιχαλολιάκου: «Οι εγκρίσεις μελών που έχουν γίνει είναι ελάχιστες. Είναι κάτι το πολύ ιδιαίτερο. Η ΧΑ έχει μέλη ΠΣ και ΚΕ. Είναι κλειστό με έννοια ιδεολογίας. Είναι πολύ βαθύς διάδρομος για να γίνεις μέλος της ΧΑ. Οι 2000 των τοπικών είναι υποστηρικτές. Τα μέλη δεν είναι πάνω από 100...».

Ούτε οι βουλευτές ήταν μέλη

Τους ίδιους, παντελώς παράλογους ισχυρισμούς προέβαλαν και οι κατηγορούμενοι για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, ανέφερε τις χαρακτηριστικές τους απαντήσεις με την σειρά... εμφάνισής τους, μάλιστα, στο δικαστήριο.

Μιχάλης Αρβανίτης: «Δεν ήμουν μέλος, κανείς δεν εγράφετο μέλος».

Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος: «Ποτέ δεν υπήρξα μέλος οργάνων του κόμματος, έχω προσκομίσει δελτίο υποστηρικτή... Ξέρω ότι υπήρχαν μέλη».

Γιώργος Γερμενής: «Τότε, δηλαδή δεκαετίες 90 και 2000 ήταν ένα κλειστό κλαμπ ανθρώπων, 15-20 άτομα στα γραφεία. Όσοι είχαν τακτική παρουσία, ήταν ας πούμε μέλη. Δεν καταγράφονταν. Πριν το 2012, 40-50 άτομα, μεταξύ μας ήμασταν. Δεν υπήρχε μέλος. Δόκιμο μέλος βεβαίως. Το λέγαμε πυρήνες υποδοχής».

Αντώνης Γρέγος: «Θεωρούμαι μέλος. Δεν υπήρχε διαδικασία».

Ελένη Ζαρούλια: «Δεν ξέρω. Είμαι μέλος, δεν είμαι μέλος; Είναι οικογένειά μου, ο σύζυγός μου».

Πολύβιος Ζησιμόπουλος: «Εγω είμαι μέλος της ΚΕ, όχι μέλος του κόμματος».

Παναγιώτης Ηλιόπουλος: «Το 2011 έγινα μέλος της ΚΕ, μέλη δεν υπήρχαν, με έννοια κάρτας σε μητρώο».

Ηλίας Κασιδιάρης: «Επισήμως δεν υπήρχαν μέλη. Εθεωρούμην μελος. Δεν είχα κάρτα».

Δημήτρης Κουκούτσης: «Δεν ήμουν μέλος σε όργανα».

Αρτέμης Ματθαιόπουλος: «Από 2007-2008 ήμουν μέλος σε ΚΕ και αργότερα σε Πολιτικό Συμβούλιο».

Νίκος Μίχος: «Φυσικά και υπήρχαν μέλη. Όλες οι τοπικές έπρεπε να δίνουν αναφορά, σε όλη την Ελλάδα. Δεν ξέρω τι λένε οι άλλοι, εγώ από τοπική μου έστελνα χαρτί, αυτοί μέλη, αυτοί υποστηρικτές».

Ηλίας Παναγιώταρος: «Μέλος; Παρευρισκόμενος. Δεν μου ζητήθηκε ποτέ να υπογράψω χαρτί».

Στάθης Μπούκουρας: «Έλαβα δελτίο υποστηρικτή, ουδέποτε είχα την ιδιότητα του μέλους».

Χρήστος Παππάς: «Δεν υπήρχε θεσμοθετημένος ο ρόλος του μέλους».

Γιάννης Λαγός: «Είμαι μέλος του ΠΣ από 2006-7. Δεν είχε μέλη η ΧΑ με την έννοια του όρου. Τα μέλη ήταν πολύ λίγα, τα μέλη των οργάνων ήταν τα μέλη θεωρητικά της ΧΑ. Δεν υπήρχαν μέλη εκτός οργάνων».

Νίκος Μιχαλολιάκος: «Μέλη ήταν όσοι είχαν διάρκεια παρουσίας και συνέπεια. Υπήρχαν μέλη ναι. Διαγραφές γίνονταν στα μέλη, αυτοί δεν ήταν μέλη. Δόκιμα μέλη υπήρχαν, άτομα που παιρνούσαν κάποια σεμινάρια μέχρι το 10-11. Οργανωμένοι ήταν 6-7000 άνθρωποι».