Το πρότζεκτ παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση στον Πειραιά, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα αστικής ανάπλασης των τελευταίων 30 ετών στο Δήμο Πειραιά, με έργα και επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα το οποίο στηρίζεται στις συνδυαστικές ενέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έχει στόχο την αναμόρφωση και την ανάπτυξη της ιστορικής περιοχής του Αγίου Διονυσίου Πειραιά και ήδη μάλιστα, έχει ξεκινήσει η αναμόρφωση τεσσάρων μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων της συγκεκριμένης περιοχής. Όπως προέκυψε από τη σημερινή εκδήλωση, στόχος των ενεργειών είναι η χρήση εκ νέου των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας "Παπαστράτος" και την μετατροπή τους σε κτίρια γραφείων διεθνών προδιαγραφών από την ελληνική εταιρεία Dimand σε συνεργασία με την EBRD και την Grivalia. Καθώς επίσης και η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής με έργα και επεμβάσεις σε δημόσιους, κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, μέσω δημόσιων έργων προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της ανάπλασης στην περιοχής από ιδιωτικούς επενδυτικούς φορείς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι γειτονιές ξαναγγενιούνται, ανακτώντας την ασφάλειά τους

«Οι γειτονιές ξαναγεννιούνται, ανακτώντας την ασφάλειά τους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος. Πρόκειται για μοντέλο που ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «υπόδειγμα συνεργασίας», προσθέτοντας πως η επένδυση των ιδιωτών ενισχύεται με υποδομές και δίκτυα που παρέχει η Περιφέρεια Αττικής ενώ το κεντρικό κράτος αίρει εμπόδια όπως η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες αδειοδοτήσεις, απελευθερώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αξία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε πως οι οργανωμένες αναπλάσεις θα αναπτυχθούν σύντομα και σε άλλες περιοχές, βάσει σχεδίου, με στόχο ο σχεδιασμός των χρήσεων γης να υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας το 55% έως το τέλος της τετραετίας. Αυτό, προσέθεσε, θα συνοδευτεί από κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό κτηρίων, μεταφορά συντελεστή δόμησης και νομοθετική ρύθμιση για την παρέμβαση σε εγκαταλελειμμένα κτίσματα.

Γιάννης Μώραλης: Θα αλλάξει ριζικά η εικόνα μιας μεγάλης σε έκταση και σημασία περιοχής του Πειραιά

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης εξέφρασε την άποψη πως «η μεγάλη αστική ανάπλαση στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου είναι μια παρέμβαση που έρχεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα μιας μεγάλης σε έκταση και σημασία περιοχής του Πειραιά, δίνοντάς της νέα πνοή και δυναμική. Δημιουργώντας νέες δυνατότητες για κατοίκους και επισκέπτες και νέες προοπτικές ανάπτυξης για την τοπική επιχειρηματικότητα. Μια παρέμβαση που έρχεται να υπογραμμίσει πως ο Πειραιάς μπορεί και οφείλει να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και έχει θέση στην πορεία ανάκαμψης και αλλαγής σελίδας για τη χώρα μας». Ο δήμαρχος Πειραιά, αποκάλυψε πως θέλει να δει την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου να εξελίσσεται σε «κύτταρο επιχειρηματικότητας και πολιτισμού, όπου διαφορετικές δραστηριότητες ήπιας όχλησης θα συνυπάρχουν αρμονικά και αμοιβαία επωφελώς. Οι επιχειρήσεις με τις κατοικίες. Οι χώροι καινοτομίας, όπως το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας Blue Lab, που εγκαινιάσαμε πρόσφατα, με τους χώρους πολιτισμού και τις αξιόλογες προσπάθειες που ήδη έχουν εγκατασταθεί δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα και χαρακτήρα».

Μέσω των επενδύσεων, πρόκειται να έρθουν αναπτυξιακές προοπτικές, όπως για παράδειγμα στον τομέα του real estate, στον οποίο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα σε όλη την περιοχή που συνδέεται με το λιμάνι, ανέφερε ο κ. Μώραλης τονίζοντας πως «με την ολοκλήρωση του μετρό, το Master Plan για το Λιμάνι, τουλάχιστον με τις παρεμβάσεις που προβλέπονται στο κομμάτι που αφορά στον Δήμο Πειραιά, την ανάπλαση του Μικρολίμανου, την δεδομένη πλέον αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά, ύστερα από 45 χρόνια εγκατάλειψης, ελπίζω σύντομα το νέο Δικαστικό Μέγαρο και την Ιπποδάμεια Κλειστή Αγορά τροφίμων, καθώς και μια σειρά μεσαίων και μικρών παρεμβάσεων από τα 80 εκατομμύρια της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης και περίπου 50 εκατομμύρια από την Περιφέρεια και άλλες χρηματοδοτικές πηγές και φυσικά τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλάζει σιγά σιγά η όψη του Πειραιά».

Γιώργος Πατούλης: Η επένδυση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στον Πειραιά

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην εκδήλωση, ανέφερε πως «η επένδυση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στον Πειραιά και αλλάζει την όψη αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της πόλης, που φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι της πατρίδας μας. Φιλοδοξούμε να καταστεί και το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Διαπιστώνουμε στην πράξη και όχι σε μακέτα πώς γίνεται και πώς αυτό θα γίνει μεταμόρφωση με επίκεντρο μια παρακμασμένη κατεξοχήν βιομηχανική περιοχή, της οποίας η παραγωγική ορμή έχει σβήσει, σε ένα ολοζώντανο αστικό μικροσύστημα με νέες χρήσεις, νέες λειτουργίες, μαγαζιά υπηρεσίες και επιχειρήσεις, συνεργασίες και εγχειρήματα που από κοινού, θα πολλαπλασιάζουν τη δυναμική αλλά και την αξία της πόλης του Πειραιά. Το σημερινό πρότζεκτ, μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε». Για τον κ. Πατούλη μάλιστα «η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας, απαιτεί όραμα, σχέδιο, συνεργασία, απεξάρτηση από αδιέξοδες ιδεοληψίες αλλά και ανθρώπους με γνώση και εμπειρία, ικανούς να φέρουν εις πέρας τα απαιτητικά έργα», ενώ ανέφερε πως μέσω των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020, η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει έμπρακτα τον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή.