Με την αγόρευσή του Κώστα Παπαδάκη, του τρίτου κατά συνηγόρου των Αιγύπτιων αλιεργατών που λαμβάνει το λόγο, συνεχίζεται στο Εφετείο Αθηνών η Δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η απεύθυνση στην εισαγγελέα: Ανακαλέστε την πρόταση

Ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ο οποίος μάλιστα έχει ξαναβρεθεί πρόσφατα απέναντι στην εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου, στην υπόθεση του Τάσου Θεοφίλου όταν και η εισαγγελέας πρότεινε εξοντωτική ποινή, απευθύνθηκε ανοίγοντας την αγόρευσή του και σε εκείνη.

Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να ασκηθεί το δικαίωμα της δευτερολογίας της εισαγγελέα για να ανακαλέσει την πρότασή της. Είναι δυνατό να ασκήσετε το δικαίωμα αυτό, δεν θέλω να πείσω μόνο το δικαστήριο αλλά και εσάς».

«Η κορυφαία τρομοκρατική οργάνωση που έδρασε στην Ελλάδα»

Αναλύοντας τα θέματα που τέθηκαν σχετικά με το άρθρο του Ποινικού Κώδικα με το οποίο διώκονται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής, ο Κώστας Παπαδάκης, ανέφερε σχετικά:

«Αν για παράδειγμα γινόταν δεκτή η άποψη ότι το ρυθμιστικό πεδίο του ΠΚ 187 περιλαμβάνει μόνο την πλευρά του οργανωμένου εγκλήματος με κίνητρο και σκοπό τον προσπορισμό οικονομικού ή άλλου υλικού οφέλους, με ποια διάταξη θα διώκονταν οι παραπάνω οργανώσεις (σ.σ. έχει αναφερθεί στις σατανιστικές); Ή μήπως η βλάβη που προκαλούν στην έννομη τάξη είναι μικρότερη από αυτήν που θα προκαλούσαν εάν απέβλεπαν σε υλικό κίνητρο; Γεγονός είναι πάντως ότι όλα τα στοιχεία της εγκληματικής οργάνωσης αποτελούν ταυτόχρονα στοιχεία και της τρομοκρατικής οργάνωσης, που όμως για την στοιχειοθέτηση της απαιτούνται δύο ακόμη σωρευτικά συντρέχοντα κριτήρια, ένα αντικειμενικό και ένα υποκειμενικό.

Το μεν αντικειμενικό είναι η τέλεση της πράξης ή η συγκρότηση ή η ένταξη σε οργάνωση αντίστοιχη:

1) «με τρόπο ή σε έκταση ή υπό συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά μια χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό».

Το δε υποκειμενικό

2) «και με σκοπό να εκφοβίσει σοβαρά έναν πληθυσμό ή να εξαναγκάσει παρανόμως δημόσια αρχή ή διεθνή οργανισμό να εκτελέσει οποιαδήποτε πράξη ή να απόσχει από αυτήν ή να βλάψει σοβαρά ή να καταστρέψει τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές δομές μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού». Όπως θα έχω την ευχέρεια να αναπτύξω παρακάτω, η Χρυσή Αυγή αποτελεί την κορυφαία τρομοκρατική οργάνωση που γνώρισε ποτέ η χώρα αυτή, αλλά έχει το προνόμιο να μην δικάζεται γιατί δεν διώχθηκε ποινικά με το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα.

Τούτο δεν σημαίνει όμως ότι δεν αποτελεί έστω και εγκληματική οργάνωση, αφού κάθε τρομοκρατική οργάνωση είναι εγκληματική ή μάλλον κάτι παραπάνω από εγκληματική, όπως προκύπτει από τον συσχετισμό των δύο αυτών διατάξεων».

Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του, ο συνήγορος, σημειώνει:«Δεν είδαμε το «ό,τι κινείται σφάζεται;». Δεν είδαμε «περιμένουμε το ΟΚ;» (σ.σ. φράσεις του Πατέλη). Ποια εγκληματική οργάνωση είχε τόση δράση όση η ΧΑ. Εκτός από τη 17Ν ίσως που σκότωσε περισσότερους. Ε, η Χρυσή Αυγή δεν πρόλαβε». 

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο γγ της ΠΣΟ στο ακροατήριο

Στο ακροατήριο του δικαστηρίου βρέθηκε ομάδα δικηγόρων από την Ιταλία που συμμετέχει στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Μαζί τους, ο γενικός γραμματέας της ΠΣΟ και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος.

Πολυπληθής ήταν και η αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που παρακολούθησαν την αγόρευση του Κώστα Παπαδάκη. Στο δικαστήριο βρέθηκαν οι πρώην υπουργοί Σία Αναγνωστοπούλου και Γιάννης Μουζάλας, οι βουλευτές Βασίλης Βασιλικός και Θεόφιλος Ξανθόπουλος αλλά και η πρώην βουλευτής, Βασιλική Κατριβάνου.

«Αέρας στα πανιά της ΧΑ η εισαγγελική πρόταση»

Κατά της εισαγγελικής πρότασης, που ζήτησε την αθώωση της ηγεσίας και την υποβάθμιση των κατηγοριών εναντίον των υπολοίπων κατηγορουμένων –πλην Ρουπακιά- στρέφεται εκ νέου με ανακοίνωσή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με αφορμή την επίθεση σε βάρος του δημοσιογράφου Τομάς Ιακόμπι.

«Η δολοφονική επίθεση από ομάδα Χρυσαυγιτών στο δημοσιογράφο της Deutsche Welle, Θωμά Ιακόμπι, ο οποίος συνεχίζει να συνεισφέρει στην ανάδειξη του εγκληματικού χαρακτήρα της ναζιστικής οργάνωσης, δεν είναι μόνο καταδικαστέα, αλλά και απόδειξη ότι σήμερα «αέρα στα πανιά» της δολοφονικής δράσης της Χρυσής Αυγής, έχει δώσει η απαράδεκτη πρόταση της εισαγγελέως, στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης, για την απαλλαγή της ηγεσίας και των στελεχών της από τα βαριά αδικήματα, για τα οποία κατηγορούνται και η οποία ουσιαστικά τους δίνει τη δυνατότητα να επανέρχονται στη δολοφονική τους δράση» τονίζει σε σχόλιό του, το ΚΚΕ.

«Τώρα πρέπει να ενταθεί η επαγρύπνηση και ο αγώνας για να απομονωθούν οι φασίστες, αλλά και για να τιμωρηθούν για τα εγκλήματα τους» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.