Για δεύτερη ημέρα συνέχισε την αγόρευση του, ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κώστας Παπαδάκης στη Δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής παρέθεσε σε τίτλους μπροστά στο δικαστήριο τον μακρύτατο κατάλογο των βίαιων περιστατικών στα οποία ενεπλάκη η Χρυσή Αυγή από την είσοδό της στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2012, μέχρι και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

«Σαν πολλά δεν σας φαίνονται τα μεμονωμένα περιστατικά;»

Συνέτριψε έτσι τον ισχυρισμό πως η Χρυσή Αυγή «δεν είχε λόγο να προχωρά σε τέτοιες ενέργειες» από την στιγμή που βρισκόταν σε εκλογική άνοδο. «Μέχρι την 12/6/12 τα καταγεγραμμένα περιστατικά είναι 61. Στο υπόλοιπο του 2012 είναι 192. Έχουμε δηλαδή τριπλασιασμό των περιστατικών βίας. Δεν θα τα αναφέρω γιατί δεν θα μου φτάσει ούτε μέχρι το μεσημέρι η ώρα.

Φαίνεται μάλιστα πως το έχουν αναλύσει και νομικά το ζήτημα, καθώς ο Μιχαλολιάκος λέει ότι για απλή φθορά απαιτείται μήνυση, οι παθόντες δεν μπορούν να υποβάλουν μήνυση, ελλείψει χαρτιών, οπότε δίνει το «πράσινο φως» για επιθέσεις.

Διακόπτοντας μάλιστα την απαρίθμηση των βίαιων περιστατικών (με αφετηρία την επίθεση σε Αιγύπτιους αλιεργάτες και είσοδο στη Βουλή), και απευθυνόμενος στην εισαγγελέα της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, αναρωτήθηκε: «Σαν πολλά δεν σας φαίνονται, κυρία εισαγγελέα για να είναι μεμονωμένα και να μην συνδέονται;»

Η μοιραία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου του 2013

Ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, μίλησε για την μοιραία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου του 2013, που περιλαμβάνουν τρεις από τις κορυφαίες επιθέσεις τους. Πρώτα στο ΠΑΜΕ, έπειτα στον Μελιγαλά και τέλος τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

«Τρία γεγονότα σε μια εβδομάδα, κορυφαία και τα τρία. Πρώτον την επίθεση στο ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Δεν επιτίθεται σε μεμονωμένα μέλη του ΚΚΕ. Είναι κατά μέτωπο σύγκρουση με το ΚΚΕ. Άλλο να τα βάζεις με ομάδες αναρχικών και με μικρούς. Και άλλο να προκαλείς ένα ολόκληρο κόμμα στο «σπίτι του». Υπάρχει αποφασιστικότητα, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Ψάχνουν τον Πουλικόγιαννη συγκεκριμένα, που εκπροσωπεί το σωματείο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που θέλουν να τον διαλύσουν. «Γ@μ@με προέδρους αυτή την εβδομάδα» λένε στα τηλέφωνα αργότερα. Ο άλλος ήταν ο Χάμος, στον Μελιγαλά. Ο Μελιγαλάς είναι η στιγμή που «το σκυλί» ορμάει στο αφεντικό του και αμφισβητεί τον ρόλο του. Πλέον δεν του φτάνει ο ρόλος που του έχουν αναθέσει.

Δυο μέρες μετά έρχεται η δολοφονία του Φύσσα. Από την ώρα του τηλεφωνήματος του Άγγου μέχρι το μαχαίρωμα του Φύσσα από το Ρουπακιά, είναι αμφίβολο αν μεσολαβούν 40 λεπτά. Δεν υπάρχει καμία ανοχή για αντιφρονούντες. Οργανώνουν επίθεση που καταλήγει στο μαχαίρωμα».

«Η εγκληματική οργάνωση είναι υπεύθυνη ακόμα και όταν δεν κάνει τίποτα»

Ο Κώστας Παπαδάκης, ανέφερε καταλήγοντας στον συλλογισμό του σχετικά με τον κατάλογο των βίαιων περιστατικών, ότι βάσει του 187 μια εγκληματική οργάνωση, είναι ποινικά υπεύθυνη ακόμα και όταν δεν προλάβει να πραγματοποιήσει ενέργειες, πολλώ δε μάλλον με τόσα περιστατικά.

«Κανένας πολιτικός οργανισμός δεν βγήκε με τέτοια προκλητικά χαρακτηριστικά για να κεφαλαιοποιήσει όλη τη βία. Είναι υπεύθυνη ποινικά μια εγκληματική οργάνωση, ακόμα και όταν δεν κάνει τίποτα, όχι όταν έχει τόσα περιστατικά.

Από πλευράς καταγραφής των περιστατικών υπάρχουν 281 ως Απρίλιο του 2013. Η συντριπτική πλειοψηφία μετά την εκλογή της στη Βουλή. Η ΧΑ πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις με συμμετοχή βουλευτών, κλιμάκωση της βίας όχι μόνο με περισσότερα περιστατικά αλλά και με πιο σημαντικά».

Την αγόρευση του Κώστα Παπαδάκη, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, Μυρσίνη Ζορμπά, Τρύφων Αλεξιάδης και Όλγα Γεροβασίλη.