Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στα νησιά. Στη Μυτιλήνη έγινε στο Δημοτικό Θέατρο ενώ σε Σάμο και Χίο στις κεντρικές πλατείες.

Οι κάτοικοι ζήτησαν την αποσυμφόρηση των νησιών και την ανακατανομή των προσφύγων και των μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα ενώ αντιτίθενται στα κλειστά κέντρα φιλοξενίας.

Στα αιτήματά τους είναι να υπάρχει μία μικρή δομή σε κάθε νησί για υποδοχή και καταγραφή, ταυτοποίηση με υγειονομική υποστήριξη και στη συνέχεια προώθηση στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να προωθηθούν.

«Φτάνει πια, έως εδώ. Τα νησιά μας δεν θα γίνουν αποθήκες ψυχών» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης μιλώντας στη συγκέντρωση. 

Ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης είπε: «Είμαστε εδώ, όλη η Σάμος, ενωμένοι, διεκδικούμε και απαιτούμε. Είμαστε κοντά στη Χίο, στη Μυτιλήνη και παλεύουμε όλοι μαζί, διεκδικούμε και απαιτούμε τα αυτονόητα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος είπε: «είμαστε όλοι εδώ σε μια άλλη χρονική στιγμή, σε μια στιγμή με άλλα χαρακτηριστικά του θέματος. Το θέμα έχει εξελιχθεί. Μιλάμε για συνειδητή πάκτωση του πληθυσμού στο νησί μας. Συνειδητή επιλογή της Ε.Ε. Πρέπει να επανέλθει η κατάσταση στην κανονικότητα. Να επανέλθει στο όριο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

Επίσης την Πέμπτη θα μεταβεί στην Αθήνα επιτροπή υπό τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, για να επιδώσει ψήφισμα στους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με το lesvosnews.net ο κ. Μουτζούρης διάβασε το ψήφισμα το οποίο επιγραμματικά αναφέρει πως «Θέλουμε αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, θέλουμε έλεγχο των νησιών μας, θέλουμε κάθε μέρα εδώ τους υπουργούς, θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τις ζωές μας».

Φωτογραφίες: stonisi.grchiospress.gr, samos24.gr