Το Ειρηνοδικείο Αθηνών δικαίωσε την 76χρονη που είχε ζητήσει από την τράπεζα να της εκδώσει κάρτα αναλήψεων λόγω απώλειας.

Η τράπεζα απέστειλε στην 76χρονη την κάρτα και το pin, όμως αυτή έπεσε σε χέρια επιτήδειων οι οποίοι έκαναν αναλήψεις και πήραν 2.000 ευρώ από τον λογαριασμό.

Η 76χρονη προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκε, αφού η ειρηνοδίκης Ακριβή Ερμίδου έκρινε πως «οι τράπεζες οφείλουν να λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία και ασφάλεια των συναλλαγών τους με τους καταθέτες» και σε αυτό το πλαίσιο «έχουν υποχρέωση να στέλνουν τα επίμαχα στοιχεία μόνο με συστημένη επιστολή και όχι με απλή», σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Το Ειρηνοδικείο υποχρέωσε την τράπεζα να καταβάλει στο λογαριασμό της γυναίκας το ποσό των 1.998 ευρώ (όσο και το ποσό που ανελήφθη) και επιπλέον 200 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη.

«Οι υπάλληλοι της τράπεζας δεν τήρησαν την υποχρέωση για προστασία και ασφάλεια των συναλλαγών» ενώ η τράπεζα «δεν ανταποκρίθηκε στην ευλόγως προσδοκώμενη ασφάλεια που επιβάλλουν οι κανόνες που απορρέουν από τη συμβατική της σχέση με τη συνταξιούχο και τη νομοθεσία», αναφέρεται στην απόφαση του Ειρηνοδικείου.

Με την συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει ο δρόμος για την αναγνώριση της υποχρέωσης των τραπεζών να αποστέλλουν τα ευαίσθητα στοιχεία (κάρτες αναλήψεων/χρεωστικές κάρτες/κωδικοί) με συστημένες επιστολές, παρόλο που δεν υπάρχει πρόβλεψη από το τραπεζικό δίκαιο.