Στους 25 ανέρχονται οι θάνατοι, ενώ πάνω από 570 είναι τα περιστατικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διασπορά του ιού μεταδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς σε πολλές χώρες με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι φορείς να λαμβάνουν δραστικά μέτρα στα σύνορα προκειμένου να περιορίσουν την μετάδοση του ιού.

Υπενθυμίζεται, ότι οι αρχές τις Κίνας έθεσαν την τρίτη κατά σειρά πόλη Τσίμπι σε καραντίνα, με πληθυσμό μισό εκατομμύριο. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ο αποκλεισμός των άλλων δυο πόλεων, της Γουχάν και της Χουανγκγκάνγκ λόγω του κοροναϊού.

Με αφορμή το ξέσπασμα του ιού, ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε στο Reader.gr, για τον κοροναϊό και τους κινδύνους που υπάρχουν και τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν.

«Ο νέος ιός ο οποίος εμφανίζεται στην Γουχάν της Κίνας, στην πλειονότητα των περιπτώσεων μέχρι τώρα προκαλεί ένα βαρύ κρυολόγημα σε ένα 20% των ανθρώπων και πνευμόνια και σε ένα 2% περίπου οδηγεί στο θάνατο. Τα περιστατικά συνεχίζουν να αυξάνονται από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έχουμε πλέον πέρα των 570 περιστατικών και 17 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο και μια παγκόσμια διασπορά αυτού του ιού πολύ γρήγορη σε πολλές χώρες του κόσμου», αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής κ. Τσιόδρας.

Σημειώνεται, πως οι αρχές απαγόρευσαν τη λειτουργία των Μέσων μεταφοράς και έκλεισαν τους σταθμούς του αεροδρομίου και των τρένων.

«Φαίνεται ότι ο ιός, έχει προέλθει από μια αγορά που πουλούσαν ζώα στην περιοχή Γουχάν της Κίνας η οποία έχει τεθεί σε έναν αποκλεισμό από την κινεζική κυβέρνηση. Ένα πρωτοφανή για τα δεδομένα της ιατρικής αποκλεισμό των δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς και αυτό δείχνει την ανησυχία που έχουν στην Κίνα για την επέκταση αυτού του ιού», σημειώνει ο ίδιος.

«Δεν πρέπει να υπάρχει πανικός»

«Παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, γιατί στο 80% τον ιό τον περνά κάνεις σαν ένα απλό κρυολόγημα και αυτή τη στιγμή ψάχνουμε να βρούμε από ποιο ζώο ξεκίνησε ώστε να καταλάβουμε καλύτερα την αιτιολογία του και να περιορίσουμε τη μετάδοση του με τα μέτρα που έχουμε πάρει στις παροχές υγείας της χώρας και στα αεροδρόμια».

Τα κύρια μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, είναι η επαγρύπνηση για την αναγνώριση των συμπτωμάτων μετά από ταξίδι στις περιοχές που είναι επηρεαζόμενες στον ιό, όπως περιοχές της Κίνας και η έγκυρη ειδοποίηση των αρχών και η απομόνωση των περιστατικών ώστε να διακοπεί η αλυσίδα.