«Στο Εφετείο -όταν οι κατηγορούμενοι θα κάνουν έφεση στην απόφαση- θα αλλάξουν πολλές στάσεις κατηγορουμένων» ανέφερε μεταξύ άλλων στην αγόρευσή του, ο Θοδωρής Θεοδωρόπουλος –πιθανότατα ο εμπειρότερος ποινικολόγος εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής- προβλέποντας τόσο την καταδίκη των κατηγορουμένων όσο και το ότι τα… στόματα πιθανώς να ανοίξουν μετά απ’ αυτήν

«Λυπάμαι που κάποιοι εξ αυτών μπορεί να είναι εργάτες»

Ο συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αναφερόμενος στην επίθεση κατά των εντολέων του, μίλησε για τον οχετό που εξαπέλυσαν οι Χρυσαυγίτες ενάντια στα θύματά τους, την επαύριο της επίθεσης αρνούμενοι αρχικά οποιαδήποτε σχέση με αυτήν. 

Ο συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, σημείωσε την άμεση διάψευση της ηγεσίας της ναζιστικής οργάνωσης για τη συγκεκριμένη επίθεση στο Πέραμα, αντικρούοντας και την υπερασπιστική τους γραμμή. «Είναι δυνατόν κανείς να χτυπήσει, δηλώνοντας πρώτα το όνομά του;» αναρωτιούνταν οι Χρυσαυγίτες, για να έρθει να απαντήσει ο συνήγορος «Φυσικά και είναι, γιατί θέλουν να στείλουν το δημόσιο μήνυμα της βίας».

Ο Θοδωρής Θεοδωρόπουλος, αναφέρθηκε στην επιστολή του Γιάννη Λαγού από την φυλακή, απ’ όπου γράφει για την επίθεση στο ΠΑΜΕ, παραδέχεται για πρώτη φορά την συμμετοχή Χρυσαυγιτών στην επίθεση, αντιστρέφοντας βέβαια θύτες και θύματα, ενώ κάνει λόγο για ενημέρωσή του για το συμβάν μετά από την πραγματοποίησή του.  Όλα αυτά βέβαια, πριν γίνουν γνωστά τα μηνύματά του «Σε λίγο θα φάνε πέσιμο τα κομμούνια στο Πέραμα»

Ο συνήγορος των συνδικαλιστών, επισήμανε το μίσος με το οποίο αναφέρονται οι Χρυσαυγίτες «ακόμα και σήμερα 7 χρόνια μετά την επίθεση στα θύματά τους και συγκεκριμένα στον Σωτήρη Πουλικόγιαννη» και κάλεσε το δικαστήριο να αναλογιστεί το μίσος με το οποίο τους επιτέθηκαν –τότε όμως με οπλισμό- στους κομμουνιστές εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

«Η εισαγγελέας που δεν δέχεται μόνο τον ανθρωποκτόνο δόλο από τη συγκεκριμένη επίθεση, δεν μας είπε τίποτα για τον Λαγό που την καθοδήγησε (σ.σ. την επίθεση). Έχει αποδειχτεί το κατηγορητήριο που τους βαράινει. Λυπάμαι που κάποιοι εξ αυτών (σ.σ. των Χρυσαυγιτών) μπορεί να είναι εργάτες» ανέφερε ο συνήγορος.

Όχι 1, όχι 2 αλλά… 8 διαψεύσεις της εισαγγελέα

Περνώντας στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από το Χρυσαυγίτικο τάγμα εφόδου της Νίκαιας, για το οποίο η εισαγγελέας πρότεινε απαλλαγή για την κατηγορία της απλής συνέργειας σε δολοφονία, ο Θοδωρής Θεοδωρόπουλος αποδόμησε βήμα προς βήμα την πρόταση. 

Επικαλούμενος την μαρτυρία της αστυνομικού Αγγελικής Λεγάτου, τοποθέτησε τέσσερις από τους Χρυσαυγίτες να κρατούν τον Παύλο Φύσσα, ώστε ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος Γιώργος Ρουπακιάς, να ολοκληρώσει το έργο του, διαψεύδοντας την εισαγγελέα που δεν είδε συνέργεια.

Ακόμα αποδόμησε όχι με μια, όχι με δυο αλλά με οκτώ κομμάτια καταθέσεων την ύπαρξη οπλισμού του χρυσαυγίτικου τάγματος εφόδου το οποίο αρνήθηκε η εισαγγελέας, ισχυριζόμενη πως δεν αποδείχθηκε πως κρατούσαν κάτι περισσότερο από τα κράνη τους.

«Για τη δολοφονία τηρήθηκε το τελετουργικό της ιεραρχίας»

Ξεκινώντας την αναφορά του στην υπόθεση Φύσσα, ο Θεοδωρόπουλος στάθηκε στο δίλημμα που τίθεται στην έδρα: «Ήταν η δολοφονία του Φύσσα αποτέλεσμα μίας προσωπικής διαμάχης με οπαδικά μάλιστα κριτήρια –όπως έλεγε η ανακοίνωση της Χ.Α. την επόμενη μέρα–  μεταξύ ενός ανθρώπου, του Γ. Ρουπακιά ή ήταν ένα στέλεχος της οργάνωσης και το έγκλημα ήταν αποτέλεσμα της κινητοποίησης του -σύμφωνα με το βούλευμα- τάγματος εφόδου της Τ.Ο. Νίκαιας;».

Έπειτα από την παράθεση των αποδείξεων, απάντησε στο ερώτημα που έθεσε ο ίδιος: «Η δολοφονία του Π.Φύσσα είναι αποτέλεσμα της κινητοποίησης του τάγματος εφόδου της Τ.Ο. Νίκαιας, το οποίο τήρησε για την κινητοποίηση και την ολοκλήρωση της επιδρομής, όλο το τελετουργικό της ιεραρχίας. Δε μιλάει κανείς τυχαία, αλλά ο καθένας απευθύνεται σε εκείνον που πρέπει να απευθυνθεί.

Κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία και τελειώνει το επιχείρημα και ο ισχυρισμός ότι «τι ευθύνη μπορεί να έχω εγώ, αν σε μία ταβέρνα ένας οπαδός σκοτώσει κάποιον άλλον». Ούτε απλός οπαδός έχει προκύψει ότι ήταν ο συγκεκριμένος, ούτε μόνος του διαπληκτίστηκε και δολοφόνησε. Ήταν ένα τμήμα μιας οργανωμένης, συλλογικής, πολυπρόσωπης, ετοιμοπόλεμης, σύμφωνα με τη ιεραρχία και το τυπικό, επιδρομής για τη δολοφονία ενός ανθρώπου,κατ’ εφαρμογή των καταστατικών αρχών της οργάνωσης που δεν ανέχεται τίποτα διαφορετικό, είτε πρόκειται για αλλοδαπούς είτε για ιδεολογικούς αντιπάλους».

  • Αρκετός κόσμος και σήμερα στο ακροατήριο, καθώς εκεί βρέθηκαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, παρακολουθώντας την αγόρευση του Θοδωρή Θεοδωρόπουλου. Εκεί και δυο βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Νίκος Καραθανασόπουλος και ο Λεωνίδας Στολτίδης, αλλά και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης. Οι μεν δυο παρέμειναν στην αίθουσα –καθώς το ΚΚΕ έχει δηλώσει αποχή από την ψηφοφορία της τροπολογίας για τον μη υποβιβασμό του ΠΑΟΚ- ο δε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε να αποχωρήσει ώστε να δηλώσει «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία.