Το τουρκικό σκάφος ερευνών Oruc Reis, λίγο μετά τις 17:00, το απόγευμα της Παρασκευής ανέστρεψε πορεία κατευθυνόμενο ανατολικά προς τις τουρκικές ακτές, ενώ αρχικά έδειχνε να πηγαίνει προς την κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, πάντως το σκάφος σταδιακά άρχισε να ελαττώνει ταχύτητα, αφού το πρωί κινούταν με ταχύτητα 7-8 κόμβων, το μεσημέρι έπεσε στους 5 κόμβους, ενώ από τη στιγμή που έκανε την αναστροφή και χάραξε ρώτα προς τα ανατολικά κινείται με 3- 3,5 κόμβους.

Όπως αναφέρει πάντα ο ΑΝΤ1, παρουσιάζοντας τους διαλόγους ανάμεσα στο πλήρωμα της ελληνικής φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς», με το αντίστοιχο του Oruc Reis, το τουρκικό πλήρωμα δεν ήταν τόσο συνεργάσιμο.

Συγκεκριμένα το πλήρωμα της ελληνικής φρεγάτας αρχικά ανέφερε:

«Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Έχετε κάποιο πρόβλημα;», χωρίς να λάβει κάποια απάντηση.

Στη συνέχεια ανέφερε, «Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα».

Για να λάβει την απάντηση από το Oruc Reis ότι «βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».

Το ελληνικό πλοίο ανέφερε, «βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα. Τελευταία προειδοποίηση».

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αυτό το τελευταίο μήνυμα επαναλαμβανόταν ηχογραφημένο δια ασυρμάτου ανά μισή ώρα

Ακόμα στις 10:25 το πρωί είχαμε δύο παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σε περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο, οι οποίες οδήγησαν σε δύο αναχαιτίσεις και εμπλοκές από τα ελληνικά μαχητικά.