Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα τις περιοχές που επιτάσσονται σε πέντε νησιά για τη δημιουργία των ελεγχόμενων κέντρων.

Ο κ. Μουτζούρης, μιλώντας στο stonisi.gr, τόνισε ότι «η κοινωνία θα αντιδράσει», ενώ εικάζει ότι η κυβέρνηση ήθελε να «προλάβει» τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη με τον ίδιο και τους δημάρχους.

«Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει με τις συγκεντρώσεις στα νησιά, μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφισταμένων και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις μας» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή σέβεται τη βούληση των νησιωτικών κοινωνιών.

Μηταράκης: Οι ανοικτές δομές θα κλείσουν

Μιλώντας το βράδυ στον Alpha, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ξεκαθάρισε ότι για τις προς επίταξη εκτάσεις θα δοθούν αποζημιώσεις, καθώς και ότι με τη δημιουργία των κλειστών δομών, τα ανοιχτά κέντρα που υπάρχουν στα πέντε νησιά θα κλείσουν.

Ο υπουργός έκανε λόγο για αποσυμφόρηση κατά 50% στα νησιά αυτά, είτε γιατί κάποιοι από τους αιτούντες άσυλο θα το λάβουν, είτε γιατί κάποιοι άλλοι θα επιστραφούν στην Τουρκία. Τόνισε επίσης ότι με τη συνεργασία της ΕΕ γίνεται προσπάθεια να ανοίξουν και άλλες γραμμές επιστροφών, όπως στο Αφγανιστάν.

«Από τις 40.000 ανοιχτές θέσεις που θα υπάρχουν στα νησιά, ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τις μισές θέσεις, οι οποίες θα είναι κλειστές. Ο σχεδιασμός μας οδηγεί σε βιώσιμη αποσυμφόρηση των νησιών» είπε.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε επίσης ότι η εικόνα στα κλειστά κέντρα θα διαφέρει από τα ανοιχτά, καθώς, για παράδειγμα, θα υπάρχουν μέτρα τάξης, κανόνες υγιεινής και θα έχουν τα δικά τους ιατρεία.