Οι επαγγελματίες του κλάδου προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί καθώς λόγω της επιδεινούμενης υγειονομικής κρίσης στην Κίνα, με την εμφάνιση του νέου κοροναϊού, έχουν περιοριστεί οι εισαγωγές του συγκεκριμένου αλλά και συναφών προϊόντων.

Σχετικά με τις μάσκες, ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο  «Φαρμακείο Μαραγκού» επί της οδού Ακαδημίας. Μιλώντας στο ‪reader.gr ο κ. Ι.Μαραγκός τόνισε ότι ύστερα από ημέρες αναζήτησης κατάφερε να βρει 11 κουτιά με 200-300 τεμάχια σε κάποια εισαγωγική στη Λάρισα.‬

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ενώ τα εργοστάσια παραγωγής βρίσκονται στην Κίνα, οι Κινέζοι τις αγοράζουν από εδώ και τις εξάγουν στην χώρα τους, λόγω των σοβαρών ελλείψεων που παρατηρούνται εκεί.

Δήλωσε ακόμη ότι «οι 7 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αττική, έχουν εξαντλήσει πλήρως τα αποθέματα τους, με αποτέλεσμα να αναζητούμε στην περιφέρεια ακόμη και μια παρτίδα, διότι υπάρχουν χρόνιοι πάσχοντες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που έχουν πραγματική ανάγκη ».

Παραγγελία 20.000 μασκών σε φαρμακείο στη Σοφοκλέους

Προσφάτως στο φαρμακείο Θωμοπούλου - Πετρογιαννη επί της Σοφοκλέους αγοράστηκαν από Κινέζους 20.000 μάσκες.

«Εδώ και δυο βδομάδες» αναφέρει ο υπεύθυνος, «υπάρχει τεράστια έλλειψη στο συγκεκριμένο προϊόν σε βαθμό που αναγκαζόμαστε να τις αγοράζουμε από επιχειρήσεις λιανικής και να τις δίνουμε μόνο στους σταθερούς μας πελάτες». Η «επέλαση» δεν έχει προηγούμενο καθώς «δεν υπάρχουν μάσκες ούτε στα χρωματοπωλεία».

Οι Κινέζοι δεν κινούνται αυτόνομα, αλλά όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, σε συνεννόηση μεταξύ τους, σαρώνουν τα φαρμακεία του κέντρου και πλέον επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου, ακόμη δε και στην επαρχία.

Όσον αφορά τις τιμές τους, κυμαίνονται μεταξύ των 19 με 40 λεπτών η μια, ενώ  ήδη παρατηρούνται κρούσματα κερδοσκοπίας. Σημείωνεται ότι μέχρι πρότινος, τα απλά μη νοσοκομειακά καλύμματα προσφέρονταν δωρεάν τουλάχιστον από τα μεγάλα φαρμακεία.

Εισαγωγές 

Ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγής ιατρικών και νοσοκομειακών αναλώσιμων Θ. Χαρμάνης εκφράζει την πεποίθηση ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή»,  εκτιμώντας ότι οσονούπω θα ανακύψουν προβλήματα  και σε αναλώσιμα είδη όπως φλεβοκαθετηρες, καθετήρες, γάζες και ουροσυλλέκτες, «είδη δηλαδή άμεσης ανάγκης».

Οι εισαγωγείς εκτιμούν ότι αυτή η κατάσταση θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο.