Ξυλοφάγο έντομο που επηρεάζει κυρίως τον κορμό και τα κλαδιά των μουριών έχει κάνει την εμφάνισή του στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», στο σύνολο των 25.000 μουριών που υπάρχουν σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους της Αθήνας, περίπου 1.300 έχουν εκδηλώσει συμπτώματα προσβολής και σχεδόν 350 εξ αυτών έχουν ξεραθεί σε τέτοιο βαθμό που κρίνεται αναγκαία η κοπή τους.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει απευθυνθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων.

Οι μουριές θα κοπούν και θα κλαδευτούν από εταιρείες που θα προκύψουν μετά από διαγωνισμό που θα κάνει ο Δήμος. Ταυτόχρονα προχωρά η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για να κατατεθεί συνολική πρόταση καταπολέμησης του φαινομένου.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού, Σάκης Κολλάτος, είπε ενώπιον των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου πως «είναι μια περιβαλλοντική καταστροφή που δεν θα επιτρέψουμε να επεκταθεί. Ο Δήμος μπαίνει μπροστά για να προστατέψει τον πλούτο της πόλης. Αναλαμβάνουμε όλες τις πρωτοβουλίες για να αντικαταστήσουμε τα δέντρα που έχουν πληγεί, να σταματήσουμε την επέκταση της ασθένειας, να δώσουμε την τεχνογνωσία μαζί με τους επιστημονικούς φορείς όχι μόνο στην Αττική αλλά σε όλη τη χώρα. Το πρόβλημα μπορεί να μην έχει σύνορα αλλά μας βρίσκει έτοιμους όπως σε όλα τα θέματα ώστε υπεύθυνα να ενημερώσουμε, να αντιμετωπίσουμε, να στηρίξουμε λύσεις με γνώμονα το συμφέρον και του περιβάλλοντος».