Τη «σκυτάλη» των αγορεύσεων παρέλαβε από τον Θοδωρή Θεοδωρόπουλο, ο Αντώνης Αντανασιώτης πέμπτος κατά σειρά… εμφάνισης από τους έξι συνηγόρους των συνδικαλιστών του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Ο Αντανασιώτης, απαντώντας στην εισαγγελική πρόταση και κατηγορώντας την εισαγγελέα – όπως και όλοι οι προηγούμενοι της πολιτικής αγωγής – πως εξέτασε και… πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων για κατηγορία που δεν τους αποδίδεται, αυτήν δηλαδή της ηθικής αυτουργίας, σημείωσε:

«Όπως και πάλι προηγούμενοι συνάδελφοι τόνισαν, για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης, δεν πρέπει να αναζητούνται ειδικές εντολές για τη διάπραξη συγκεκριμένων κακουργημάτων, γιατί αυτές θα στοιχειοθετούσαν το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας, το οποίο θα συνέρρεε αληθινά και πραγματικά με αυτό της διεύθυνσης. 
Βέβαια, στη συγκεκριμένη υπόθεση, προέκυψε, ότι θα έπρεπε να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και για αυτό το αδίκημα, οι οποίες κακώς δεν απαγγέλθηκαν. Για τη διεύθυνση, αρκεί να προκύπτει η οποιαδήποτε διαταγή, καθοδήγηση και εποπτεία, στα πλαίσια της ιεραρχικής δομής, του κεντρικού σχεδιασμού  και του γενικού πλαισίου εντολών, για την επίτευξη των στόχων της και των εγκληματικών σκοπών της. 

Είναι, για να το πω με ένα παράδειγμα, σαν να κατασκευάζουν κάποιοι, να προγραμματίζουν και να συντηρούν ένα φονικό ρομπότ, προκειμένου να εξολοθρεύει ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που έχουν επιλέξει για τους σκοπούς τους, τα μέλη των οποίων μπορεί να αναγνωρίζει, να στοχοποιεί και να εξοντώνει αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά ειδική εντολή από τον προγραμματιστή του».

Ευθεία επίθεση στην εισαγγελική πρόταση

«Φαιδρή», «δειλή» και… «ψιθυριστή» χαρακτήρισε την εισαγγελική πρόταση –μεταξύ άλλων – ο συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, ο οποίος εμφανίστηκε λάβρος κατά της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου. 

Ο συνήγορος δεν εφείσθη χαρακτηρισμών, για την πρόταση που ζήτησε την αθώωση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και του τάγματος εφόδου της Νίκαιας και την υποβάθμιση των κατηγοριών για το τάγμα του Περάματος σημειώνοντας πως είναι «φτωχή σε επιχειρήματα», «νομικά διάτρητη», «προσβλητική για την αλήθεια και τη νοημοσύνη όλων μας», «προκλητικά μεροληπτική υπέρ των κατηγορουμένων» και ως εκ τούτων «κατώτερη των περιστάσεων»

Ο Αντώνης Αντανασιώτης μάλιστα, αναφερόμενος στα στοιχεία που η εισαγγελέας παρέλειψε κατά την εξέταση της υπόθεσης, χρησιμοποίησε σταθερά και χωρίς εξαίρεση το ρήμα «αποσιωπά» και όχι το «ξεχνά», όπως μέχρι τώρα συνηθιζόταν. 

«Πραγματικά, η κυρία εισαγγελέας με την πρότασή της, υπερέβη και αυτά ακόμη τα όρια του αισθήματος δικαίου, που λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα για το σχηματισμό της δικανικής πεποίθησης. Παραβίασε τους κανόνες της λογικής, αγνόησε τα διδάγματα της κοινής πείρας και αποδέχθηκε συλλήβδην τα σαθρά επιχειρήματα των κατηγορουμένων, συγκροτώντας μια σαθρή δικανική σκέψη κατά την αγόρευσή της. Και όλα αυτά, παρά την ψιθυριστή αγόρευσή της, έκαναν εκκωφαντικό κρότο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

  • Καθ’ όλη τη διάρκεια της αγόρευσης Αντανασιώτη, η εισαγγελέας είτε σημείωνε, είτε διάβαζε τον «Νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» από το βιβλίο της.