Ο δημοφιλής τραγουδιστής ζήτησε να διορθωθεί η αδικία με τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών γράφοντας «η λέξη Βορειοηπειρώτης δεν είναι συνώνυμη με τη λέξη Νοτιοαλβανός».

«Πρόκειται για κάτι που ο πρωθυπουργός που τόσοι Βορειοηπειρώτες στηρίξαμε, επέλεξε να μην τηρήσει. Την αδικία που δεσμέυτηκε κι ο ίδιος, σε σχέση με τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών και τον απεχθή νομο Κατρούγκαλου, οτι θα διορθώσει.
Οι Βορειοηπειρώτες λοιπόν παρά το γεγονός ότι έχουν εκπληρώσει απόλυτα τις υποχρεώσεις τους προς το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας ΤΟΥΣ και ΜΑΣ, λαμβάνουν κατά πολύ μειωμένη σύνταξη σε σχέση με τους Ελλαδίτες που έχουν τα ίδια ένσημα!» έγραψε μεταξύ πολλών άλλων ο τραγουδιστής.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Τη στιγμή που σας γράφω, βράζω μέσα μου από θυμό. Με το ζόρι καταφέρνω να πληκτρολογήσω. Η λέξη Βορειοηπειρώτης δεν είναι συνώνυμη με τη λέξη Νοτιοαλβανός. Μιλάμε για τους Ελληνες που έχουν τη γλώσσα τους ελληνική και την κουλτούρα τους Ηπειρώτικη. Όχι οτι είναι κάτι το σπουδαίο η το ιδιαίτερο να γεννιέσαι Έλληνας ή Αλβανός. Αυτό δεν το επιλέγεις εσύ. Όπως δυο ξαδέρφια από την Κοσοβίτσα Πωγωνίου δεν επέλεξαν να γεννηθούν στο ίδιο χωρίο αλλά ο καθένας βρίσκεται απο την άλλη πλευρά των συνόρων. Ο ένας να ζει στην Ελλάδα της δημοκρατίας και ο άλλος ίσως σε καμια φυλακή του Χότζα. Αυτό που έχει σημασία όμως για κάποιον είναι να του στερείται η αλήθεια του και αλήθεια για μένα είναι ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Η Αλήθεια αποτελείται από τη λέξη Λήθη και το α- το στερητικό(Αυτό που δεν ξεχάστηκε)! Κι εσείς μας στερήσατε την αλήθεια μας! ΞΕΧΑΣΑΤΕ δηλαδή κύριοι! Μου στέλνει σήμερα ο πατέρας μου ένα γεγονός που τα media έκαναν αβαβά, λέγοντας μου τη φράση “τελικά δεν μας θεωρούν Έλληνες γιε μου”. Πρόκειται για κάτι που ο Πρωθυπουργός που τόσοι Βορειοηπειρώτες στηρίξαμε, επέλεξε να μην τηρήσει. Την αδικία που δεσμέυτηκε κι ο ίδιος, σε σχέση με τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών και τον απεχθή νομο Κατρούγκαλου, οτι θα διορθώσει. Οι Βορειοηπειρώτες λοιπόν παρά το γεγονός ότι έχουν εκπληρώσει απόλυτα τις υποχρεώσεις τους προς το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας ΤΟΥΣ και ΜΑΣ, λαμβάνουν κατά πολύ μειωμένη σύνταξη σε σχέση με τους Ελλαδίτες που έχουν τα ίδια ένσημα! Κι όμως εν ετει 2020 αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας! ΞΑΝΑΛΕΩ δεν είναι πιο σπουδαίο να είσαι από κάπου και δεν επιλέξαμε να είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ αλλά τι να κάνουμε; Είμαστε δυστυχώς η ευτυχώς και κάποιοι προγονοι μας έφτυσαν αίμα επειδή ακριβώς ηταν Έλληνες στις φυλακές του απολυταρχικού κράτους του Χότζα. Και τελικά κάποιοι απʼαυτούς συνεχίζουν να είναι φυλακισμένοι στην ίδια τους τη χώρα! Διορθώστε το λάθος κύριε Πρωθυπουργέ @kyriakos_ γιατί αν δεν τον κάνετε, κάποια στιγμή θα διορθώσουμε κι εμείς το λάθος που κάναμε στις κάλπες! Στο βίντεο είναι το χωριό μου οπου οι κάτοικοί του μάταια ζωγραφίζουν ελληνικές σημαίες και αφιερώνουν πλατείες στους ήρωες του πολέμου.Στη φωτογραφία είναι ο προπάππους μου που μάταια έκανε*

A post shared by Christos Mastoras (@xmastoras) on

Ποιοι καλλιτέχνες του έστειλαν μήνυμα

Αρκετοί ήταν οι καλλιτέχνες που έσπευσαν να συμφωνήσουν με τον τραγουδιστή γράφοντάς του ότι έχει δίκιο.

Συγκεκριμένα, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έγραψε: «Μπράβο σου Χρήστο συμφωνώ απόλυτα με το κείμενο σου .... επίσης ένας καλλιτέχνης δεν κρίνεται μόνο από τα τραγούδια και την σκηνική παρουσία του κρίνεται και μέσα από τις θέσεις του προς την κοινωνία ... είσαι σωστός . Κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν ΤΩΡΑ»

Και η Νατάσα Θεοδωρίδου σχολίασε: «Χρήστο μου πόσο δυνατός και σπουδαίος είσαι... μαζί σου».

«Μίλησες πολύ ωραία» σχολίασε επίσης ο Χρήστος Φερεντίνος.

Τι συμβαίνει με τις συντάξεις

Το ζήτημα σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open ανέκυψε μετά το νόμο Κατρούγκαλου και αφορά στην εθνική σύνταξη.

Την εθνική σύνταξη για να την πάρει κάποιος θα πρέπει να αποδείξει ότι κατοικούσε 40 χρόνια στην Ελλάδα, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι Βορειοηπειρώτες. Οι άνθρωποι αυτοί χάνουν την εθνική σύνταξη, ενώ έχουν πληρώσει κανονικά εισφορές. Χάνουν για την ακρίβεια περίπου 120 ευρώ το μήνα.

Με βάση το ρεπορτάζ, υπήρχε προεκλογική υπόσχεση από την Νέα Δημοκρατία και πλέον οργανώσεις από τη Βόρεια Ήπειρο ζητούν να ανοίξει το ζήτημα.