Με την αγόρευση του Άγγελου Βρεττού, έκτου εκ των συνηγόρων των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής στη Δίκη της Χρυσής Αυγής. Με πέντε συναδέλφους του εκ μέρους των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ να έχουν προηγηθεί, ο Άγγελος Βρεττός, ανέλαβε να επισημάνει την ιστορικότητα τόσο της δίκης όσο και της απόφασης που θα κληθούν να πάρουν σε λίγους μήνες οι δικαστές

Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής μάλιστα ανέφερε μια παρέμβαση της προέδρου την οποία χαρακτήρισε «μια από τις καλύτερες στιγμές» της δίκης. «Σε πρόσφατη παρατήρησή σας, σε αγόρευση συναδέλφου εύστοχα επισημάνατε ότι πέρα από συγκεκριμένους δικαστές που αναφέρθηκαν και που με την κρίση τους, έχουν αφήσει το θετικό τους αποτύπωμα – το κράτησα σαν μήνυμα ουσίας και ελπίδας – ότι υπάρχουν και πολλοί άλλοι δικαστές που καθημερινά κάνουν το καθήκον τους στην ίδια κατεύθυνση, σε μικρά και μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον άνθρωπο και την πρόοδο της κοινωνίας μας».

Ακόμα χαρακτήρισε «φθηνό» το επιχείρημα του «μεμονωμένου περιστατικού» που υιοθέτησε η εισαγγελική πρόταση για τις εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής.«Είναι φθηνό το επιχείρημα του «μεμονωμένου» περιστατικού. Όλα είναι τυχαία, μεμονωμένα και συμπτωματικά. Δεν έχουν να κάνουν με τη Χρυσή Αυγή. Τότε γιατί αυτή πανομοιοτυπία; Γιατί οι ίδιοι άνθρωποι; Η ίδια μεθοδολογία; Τα ίδια όπλα; Πως συμπίπτει να είναι βουλευτές της ΧΑ παντού επικεφαλής; Πως τυχαίνουν όλες αυτές οι συμπτώσεις;»

«Υπόθεση του λαού το τσάκισμα του ναζισμού»

Ο Άγγελος Βρεττός σημείωσε ακόμα πως πίστη της πολιτικής αγωγής, είναι πως «το τσάκισμα του ναζισμού που εκφράζει η ΧΑ, είναι υπόθεση του λαού και της νεολαίας. Ιδιαίτερα του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Πιστεύουμε ότι ο ναζισμός και τα διαχρονικά εγκλήματά του είναι προϊόντα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που τα γεννά και το θρέφει». 

Παρόλα αυτά όπως ανέφερε «χωρίς αυταπάτες πιστεύουμε, ότι η Δικαιοσύνη, μπορεί να συμβάλλει από τη θέση της στην προσπάθεια αυτή, κάνοντας το χρέος της. Να αναστοχαστεί τα όσα έχει υποστεί ο λαός και η χώρα μας, από τον εθνικοσοσιαλισμό, να αναδείξει την αλήθεια που αποδείχτηκε σε αυτή την αίθουσα. Είμαστε βέβαιοι ότι το δικαστήριο θα κάνει το καθήκον του και θα προσθέσει κι άλλα ονόματα δίπλα σ’ αυτά των έντιμων δικαστών που άφησαν το θετικό τους αποτύπωμα στη ροή της ιστορίας. 

Είναι ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης η καταδίκη και η τιμωρία και ποινικά –σύμφωνα με το νόμο- των κατηγορουμένων για τα αποκρουστικά εγκλήματα που διέπραξαν. Το δικαστήριό σας με τη γνώση και την εμπειρία με βάση το τεράστιο αποδεικτικό υλικό, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει - με την απόφαση για καταδίκη όπως κατηγορούνται - θετικά στην κοινωνική εξέλιξη όχι μόνο του λαού μας αλλά και των άλλων λαών.

Είναι βέβαιο ότι το δικαστήριό σας θα αρθεί στο ύψος της ιστορίας. Θα δικαιώσει την Μάγδα και τον Τάκη Φύσσα που κάθε μέρα μας υποδέχονταν και μας συντρόφευαν, που  έδιναν τη δική τους ιδιαίτερη δύναμη στην προσπάθεια όλων μας. Θα δώσει λάμψη στα μάτια των παιδιών του σήμερα και του αύριο».

  •  Η έδρα διέκοψε για τις 17 Φεβρουαρίου, όταν και η σκυτάλη των αγορεύσεων, περνά στην υπεράσπιση των κατηγορούμενων. Σύμφωνα με την πρόεδρο, η σειρά που θα τηρηθεί θα είναι εκείνη που υπήρξε και για την πολιτική αγωγή. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα μιλήσει η υπεράσπιση των κατηγορούμενων για τη δολοφονία Φύσσα, έπειτα εκείνη των κατηγορούμενων για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, και μετά εκείνη των κατηγορουμένων για την επίθεση στο ΠΑΜΕ. Θα ακολουθήσει η υπεράσπιση για τις συσχετισμένες υποθέσεις και προφανώς θα κλείσει η υπεράσπιση των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης.