Σύμφωνα με τα όσα είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ένας εκ των φερόμενων ως δραστών της επίθεσης έχει συγγενική σχέση με καθηγήτρια: «πράγματι υπάρχει, εγώ γνώρισα τη συγκεκριμένη καθηγήτρια και ο μαθητής αυτός τιμωρήθηκε με δύο μέρες αποβολή».

«Το περιστατικό έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο, ανάμεσα σε δύο σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Βύρωνα. Καθηγητές ήταν στον χώρο και σύμφωνα με τις δικές τους μαρτυρίες έδρασαν μόλις είδαν το περιστατικό. Το περιστατικό διήρκησε λιγότερο από ένα λεπτό, δεν έχω ακούσει για σιδερογροθιές. Έχω μιλήσει με τον πατέρα και τη μητέρα του 17χρονου» είπε η κυρία Κεραμέως.

«Ήταν ένα περιστατικό πρωτοφανούς βιαιότητας. Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν σε όλη τη χώρα. Θεώρησα ότι έπρεπε να πάω στο σχολείο, να συνομιλήσω με καθηγητές και μαθητές, να καταλάβω τι έγινε και να συζητήσουμε αν ήταν μεμονωμένο περιστατικό και το τι πρέπει να γίνει εφεξής για να μην υπάρχουν τέτοια περιστατικά», είπε η υπουργός Παιδείας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε η κυρία Κεραμέως η selfie των δραστών που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο: «δεν ήταν από αυτό το περιστατικό, είναι παλαιότερη, απ΄ όταν τα παιδιά είχαν βρεθεί να πετάνε νεράντζια και πορτοκάλια και τότε ήταν αυτή η selfie».

«Ο αδερφός μου είναι ήρωας»

«O αδερφός μου είναι ήρωας» λέει η αδερφή του 17χρονου που δέχτηκε επίθεση από 17 μαθητές σε σχολείο του Βύρωνα.

Η 16χρονη δεχόταν bullying από μαθητές του σχολείου και ο αδερφός της τους ζήτησε να μην την παρενοχλούν. Τότε, οι «νταήδες» του έστησαν καρτέρι και τον ξυλοκόπησαν.

«Δεν λέω ότι ήταν σωστό να είναι τόσα πολλά άτομα εναντίον ενός, αυτό ήταν άνανδρο. Δεν πήγε κανένας να τους χωρίσει. Έπρεπε αυτός που είχε το θέμα να πάει να το λύσει», είπε μαθητής του σχολείου στον ΑΝΤ1.

Όπως ισχυρίστηκε, ο 17χρονος είχε θυμώσει με έναν μαθητή της Α’ Γυμνασίου για τα όσα είχε πει στην αδερφή του και του ζήτησε τον λόγο «και άρχισε να τον σπρώχνει και άρχισαν να τον βαράνε».

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως επισκέφτηκε το σχολείο στον Βύρωνα και προανήγγειλε το μέτρο του «Δασκάλου Εμπιστοσύνης»

Η κυρία Κεραμέως έκανε λόγο για «πρωτοφανές περιστατικό το οποίο καταδικάζουμε απερίφραστα» για το οποίο επισήμανε ότι έχουν ήδη ληφθεί «παιδαγωγικά μέτρα».

Επίθεση από 17 άτομα 

«Με χτυπούσαν άγρια, αλύπητα, με μίσος. Το κάνανε για να με τελειώσουνε. Εγώ προσπάθησα να αμυνθώ αλλά έφαγα ξύλο από 17 άτομα», είπε ο 17χρονος που δέχτηκε επίθεση.

«Πήγα να προστατέψω την αδερφή μου. Θα το έκανα 100 φορές ακόμα, δεν μετανιώνω για τίποτα», ανέφερε ο νεαρός.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιάννης Καλαϊτζίδης, το περιστατικό έγινε «μπροστά στα μάτια των καθηγητών»

Δήμαρχος Βύρωνα: Προκαλεί θλίψη και αποτροπιασμό

Το σοβαρό θέμα του ξυλοδαρμού 17χρονου από συμμαθητές του σε σχολείο του Βύρωνα, αλλά και του bullying που είχε υποστεί η αδελφή του, προβλημάτισε έντονα την δημοτική Αρχή.

O δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, εξέφρασε την ανησυχία του και καταδίκασε το περιστατικό, τόνισε ότι τα θέματα αυτά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται εν θερμώ, αλλά με ψυχραιμία και υπευθυνότητα και εστίασε στον ανασχεδιασμό και την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο τομέα της ψυχολογικής στήριξης.

«Προκαλεί θλίψη και αποτροπιασμό σε όλους μας ένα ακόμη περιστατικό σχολικού εκφοβισμού νεαρού μαθητή και μάλιστα εντός του σχολικού χώρου. Η δημοτική Αρχή επέλεξε να τηρήσει υπεύθυνη στάση και να μην τοποθετηθεί για το περιστατικό που συνέβη σε σχολείο της πόλης μας και που μας πλήγωσε και μας προβλημάτισε όλους. Άλλωστε, αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζονται εν θερμώ, μόνο με ψυχραιμία και υπευθυνότητα», είπε αρχικά ο κ. Κατωπόδης και στη συνέχεια τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο δήμος του Βύρωνα δεν στέκεται μόνο σε μία καταδίκη την οποία ορισμένοι θα σπεύσουν να χαρακτηρίσουν "στα λόγια". Για εμάς το θέμα του bullying είναι τόσο σοβαρό, ώστε να αποτελεί προτεραιότητα για την δημοτική μας Αρχή, από το 2014 που αναλάβαμε τις τύχες της πόλης, να ανασχεδιάσουμε και να ενισχύσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον τομέα της ψυχολογικής και της συμβουλευτικής στήριξης. Και αυτό το έχουμε πράξει με την ενίσχυση της Κοινωνικής Υπηρεσίας μας με ψυχολόγους, με τη διεξαγωγή ενημερωτικών ομιλιών και σεμιναρίων για το θέμα του ενδοσχολικού εκφοβισμού και σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού, με πρόγραμμα Σχολών Γονέων και ακόμα και με ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής και θεραπευτικής αντιμετώπισης σε παιδιά, σε εφήβους και στις οικογένειές τους. Οι δράσεις μας στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύπλευρες και μάλιστα σε Δημοτικά, σε Γυμνάσια και σε Λύκεια, σε σχολεία δηλαδή που δεν ανήκουν στην δικαιοδοσία του δήμου, αλλά σε αυτήν του υπουργείου Παιδείας».

Ως προς το θέμα των εκπαιδευτικών, ο κ. Κατωπόδης, εκπαιδευτικός και ο ίδιος (καθηγητής Φυσικής), ανέφερε: «Θέλω να σταθώ στη συμπεριφορά ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου, που δεν έκανε πίσω, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τον μαθητή από την βάναυση επίθεση, ενώ επέδειξε σωστά αντανακλαστικά καλώντας άμεσα τόσο το ΕΚΑΒ, όσο και την Αστυνομία και τους γονείς του μαθητή. Οι προσπάθειές μας λοιπόν έχουν ως στόχο να χτυπήσουμε το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα στη ρίζα του, προλαμβάνοντας θλιβερά περιστατικά όπως αυτό του 17χρονου μαθητή. Σε αυτό το παιδί, στην αδελφή του αλλά και στην οικογένειά του εκφράζω την συμπαράστασή μου και δηλώνω πως θα είμαι δίπλα τους σε οτιδήποτε χρειαστούν».

Ο κ. Κατωπόδης καταδίκασε απερίφραστα το περιστατικό και ζητά την εντατικοποίηση των προσπαθειών του υπουργείου Παιδείας «με επιπρόσθετες ενέργειες -όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε την επομένη κιόλας του περιστατικού- για την επιμόρφωση και εκπαίδευση τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και των μαθητών, με στόχο την πρόληψη και τελικά την πλήρη εξάλειψη του bullying».

«Η βία δεν έχει καμία απολύτως θέση στα σχολεία μας. Και θα πολεμήσουμε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να διασφαλίσουμε ένα σχολείο, όπου ο σχολικός εκφοβισμός θα αποτελεί παρελθόν», καταλήγει ο δήμαρχος Βύρωνα.