Ο εγκλωβισμένος Έλληνας στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess» που είναι αγκυροβολημένο στην Ιαπωνία ανέφερε πως «είμαστε ακόμα στο κρουαζιερόπλοιο. Η κατάσταση στην καμπίνα είναι η ίδια. Απλώς καθόμαστε και περνάμε χρόνο στο διαδίκτυο περιμένοντας να μας βγάλουν έξω».

«Μας λένε “μην βγείτε από την καμπίνα σας”. Βλέπουμε τα μέλη του πληρώματος που μας φέρνουν το φαγητό και άλλα πράγματα. Μερικές φορές μπορούμε να βγούμε στο μπαλκόνι μας και υπάρχουν κάποιοι άλλοι στα δικά τους μπαλκόνια αλλά δεν μπορούμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους», είπε στον ΣΚΑΙ ο Μάθιου Σμιθ.

«Μέχρι στιγμής δεν μας έχουν ελέγξει για τον ιό. Όλα είναι πιθανά, όμως δεδομένης της αλληλεπίδρασης που έχουμε με άλλους ανθρώπους στη διάρκεια της κρουαζιέρας και δεδομένης της απομόνωσης λόγω καραντίνας, είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι δεν έχουμε προσβληθεί», είπε.

«Το τέλος της 14ης μέρας είναι σε δύο μέρες και μόλις τελειώσει αυτή η περίοδος και είναι αρνητικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τον ιό, ελπίζουμε τουλάχιστον τότε να μπορέσουμε να φύγουμε», είπε ο κ. Σμιθ.

Το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που ανήκει στην Carnival Corp και μετέφερε 3.711 επιβάτες και πλήρωμα, τέθηκε σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα την 3η Φεβρουαρίου, αφού ένας άνδρας ο οποίος αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ πριν το σκάφος πλεύσει προς την Ιαπωνία διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό. 

Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 1.770 άνθρωποι ενώ τα κρούσματα κοροναϊού ανέρχονται σε 70.548.