Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, το 65% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αποτελούν απειλή για την χώρα και πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Το 21% θεωρεί πως η παρουσία τους στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτη λόγω των διεθνών και γεωπολιτικών εξελίξεων, το 10% πως μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία για τη χώρα αν ενσωματωθούν αποτελεσματικά στην ελληνική κοινωνία και το 4% δεν απάντησε.

Αναφορικά με το αν πιστεύουν πως οι αυξημένες ροές έχουν επηρεάσει τα νησιά που κατοικούν, το 74% απάντησε πως επηρεάστηκαν αρνητικά και το 16% μάλλον αρνητικά. Το 6% απάντησε πως οι ροές δεν έχουν επηρεάσει ούτε αρνητικά ούτε θετικά, το 2% μάλλον θετικά και το 1% θετικά. Το 1% των συμμετεχόντων δεν απάντησε στην ερώτηση. Το 45% των ερωτηθέντων θεωρεί πως οι αυξημένες ροές οφείλονται στο ότι το καθεστώς στην Ελλάδα είναι δεκτικό.


Φωτογραφία: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Στην έρευνα της Κάπα Research που παρουσιάζει η εφημερίδα Καθημερινή, το 56% θεωρεί πως κανένα αντισταθμιστικό μέτρο δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση. Ταυτόχρονα, το 78% απαντά ότι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Επίσης το 94% των κατοίκων αναφέρει ότι η ψυχολογία και το ηθικό τους έχουν επηρεαστεί αρνητικά και το 70% αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1.203 ατόμων από τις 11 έως τις 13 Φεβρουαρίου για λογαριασμό της Περιφέρειας Αιγαίου. Την έρευνα παρέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.