Αρκετούς… αντιφατικούς ισχυρισμούς χρησιμοποίησε ο συνήγορος του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά στην έναρξη της αγόρευσής του στη Δίκη της Χρυσής Αυγής. Το πρώτο αυτό μέρος της αγόρευσής του διήρκεσε μια ώρα, πριν το δικαστήριο διακόψει για την ερχόμενη Τρίτη

Σ’ αυτήν, ο Βασίλης Οπλαντζάκης πρόλαβε να αναφέρει μόλις δυο φορές το όνομα του εντολέα του, ενώ ασχολήθηκε κυρίως με ιστορικές αναφορές στη Βαϊμάρη, μια δήθεν ρήση του Ουίνστον Τσόρτσιλ («Ο μεγαλύτερος φασίστας του μέλλοντος, θα είναι ο αντιφασίστας»), που αν και χρησιμοποείται συχνά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ειπώθηκε ποτέ, καταγγελία της περιορισμένης δημοσιότητας της δίκης για την οποία την ευθύνη φέρει μεταξύ άλλων και η ίδια η υπεράσπιση αλλά και μια αναπάντεχη σύγκριση της Χρυσής Αυγής με οργάνωση που διατηρεί ένοπλο τμήμα!

Ο συνήγορος Οπλαντζάκης, σχολίασε μεταξύ άλλων την περιορισμένη δημοσιότητα που λαμβάνουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Αξίζει βέβαια εδώ, να σημειωθεί ότι η δίκη θα μπορούσε να λαμβάνει πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα, αν υπέρ αυτής είχε ταχθεί η υπεράσπιση, η οποία την αρνήθηκε. Κατά της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης αλλά και της τήρησης ηχογραφημένων πρακτικών, είχε εισηγηθεί η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου. 

Όσο για την προβολή των συνηγόρων της υπεράσπισης που ανέφερε ο Β. Οπλαντζάκης, είναι οι ίδιοι οι συνήγοροι υπεράσπισης που έχουν ζητήσει να μην υπάρχουν ούτε φωτογραφίες τους. Αυτός είναι ο λόγος που αυτό, όπως και τα προηγούμενα κείμενα του Reader.gr έχουν φωτογραφίες της έδρας ή γενικώς της αίθουσας του δικαστηρίου και όχι των συνηγόρων που αγορεύουν.

Ο Στάλιν και το εκτελεστικό απόσπασμα 

Ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά, ξεκίνησε την αγόρευσή του με μια φράση του εισαγγελέα Τζάκσον στη δίκη της Νυρεμβέργης. «Δεν είναι η ιδεολογία και οι σκέψεις τους που θέλουμε να κρίνουμε, αλλά τις πράξεις και τα εγκλήματά τους. Μ’ αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο εισαγγελέας της δίκης της Νυρεμβέργης Τζάκσον. Και απευθύνθηκε στον επίτροπο της ΕΣΣΔ που είχε αντίθετη άποψη όπως και ο Στάλιν, ότι «το μοναδικό δικαστήριο (σ.σ. για τους ναζί) είναι το εκτελεστικό απόσπασμα». 

Η Βαϊμάρη και η παραδοχή Μιχαλολιάκου

Επιχειρώντας να δείξει πως η δράση της Χρυσής Αυγής δεν έχει σχέση με εκείνης του Ναζιστικού Κόμματος του Χίτλερ, επιχειρηματολόγησε σχετικά με τις διαφορές της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και της Ελλάδας της κρίσης. 

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι αστεία η σύγκριση (σ.σ. των προβλημάτων της Ελλάδας της κρίσης) μπροστά στα προβλήματα της Βαϊμάρης.  {…} Είναι εντελώς διαφορετικές οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες στις οποίες αύξησε τα ποσοστά της η Χρυσή Αυγή. {…} Πως θα ανεβάσει τα ποστά του ένα κόμμα, δέρνοντας, σκοτώνοντας ανθρώπους; Δεν είμαστε στην εποχή της δημοκρατίας της Βαϊμάρης και ευτυχώς».

Μόνο που την σύγκριση της Ελλάδας της κρίσης με εκείνη της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, δεν την έκανε η πολιτική αγωγή, ούτε ο Τύπος. Την κάνει ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος σε ομιλία του στις 11 Φεβρουαρίου του 2012 σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής, λέγοντας: «…και ανησυχεί λέει ο dear Αλέξης Παπαχελάς γιατί έρχεται η Δημοκρατία – λέει… Να μην γίνουν – λέει – τώρα εκλογές, γιατί αν γίνουν τώρα εκλογές θα έχουμε Βουλή της Βαϊμάρης. Μετά τη Βαϊμάρη, ξέρετε τι ακολούθησε! Ε, λοιπόν, για κάτι τέτοιο αγωνιζόμαστε και εμείς στην Ελλάδα. Δεν το κρύβω και είμαι περήφανος γι αυτό».

Το επίμαχο απόσπασμα από το 09:41 του βίντεο:

Υπαινισσόμενος ότι η δίωξη της Χρυσής Αυγής έγινε με πολιτικά κίνητρα, ο συνήγορος αναφέρει μεταξύ των λόγων που η οργάνωση κέρδισε την επιρροή της, την εποχή της κρίσης: «Έρχεται λοιπόν η Χρυσή Αυγή και λέει: «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Δεν το πρωτοείπε βέβαια αυτή, αλλά ο Ανδρέας Παπανδρέου. Μαεστρικά το σύστημα, όποιος λέει «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», αμέσως τον βγάζει φασίστα, χρυσαυγίτη, συντηρητικό. Απομονώθηκε από το σύστημα γιατί ήθελε να αφυπνίσει τον λαό. Και για τον κοινωνικό ακτιβισμό της, όπως η Χεζμπολά στο Λίβανο». 

Υπάρχουν δύο ιδιαίτερα ενδιαφέροντα σημεία σ’ αυτόν τον ισχυρισμό.

  • Ο συνήγορος παραδέχεται ότι το σύνθημα «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» δεν ανήκει στη Χρυσή Αυγή αλλά στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο κανείς δεν σκέφτηκε να διώξει γι αυτό του το σύνθημα
  • Η παρομοίωση εκ μέρους του συνηγόρου, της Χρυσής Αυγής, ενός «νόμιμου» κατά την ίδια και την υπεράσπισή της κόμματος σε ένα μη εμπόλεμο κράτος, με την Χεζμπολά. Μια πολιτικοΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ οργάνωση δηλαδή, που δρα μεταξύ άλλων και σε εμπόλεμες χώρες.

«Στοχοποίηση του ίδιου και της εισαγγελέα»

Ο συνήγορος Βασίλης Οπλαντζάκης, ανέφερε ότι στοχοποιήθηκε ο ίδιος, μιλώντας για μια επίθεσης με γκαζάκια στο κτίριο που στεγάζεται το δικηγορικό του γραφείο ενώ υπαινίχθηκε πως στοχοποιείται και η εισαγγελέας της δίκης. Δεδομένου του συγκεκριμένου ισχυρισμού, θα ήταν δύσκολο να αντικρουστεί ότι τα «υπάνθρωποι» , «σκουπίδια», «κατσαρίδες» που χρησιμοποιούσαν τα στελέχη της ΧΑ για τους αντιπάλους της ή ακόμα και οι προαναγγελίες των επιθέσεων σε ΠΑΜΕ και Αιγύπτιους ψαράδες δεν αποτέλεσαν στοχοποίηση και απανθρωποποίηση των αντιπάλων της Χρυσής Αυγής, αλλά κάποιου είδους «συνηθισμένο ρητορικό σχήμα».