Ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ που έπληξε νωρίς το πρωί της Κυριακής περιοχή στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον εννιά άνθρωποι, δεν είχε σχέση με τη σεισμική δόνηση του Ιανουαρίου σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, Άκη Τσελέντη.

Με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Άκης Τσελέντης εξαπέλυσε μύδρους εναντίον των «μη ειδικών» όπως τους αποκαλεί.

Συγκεκριμένα ο κύριος Τσελέντης αναφέρει ότι ο «σημερινός σεισμός ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ με το σεισμό της 24 Ιανουαρίου 2020» και ότι «η σημερινή περιοχή αξίζει την προσοχή διότι είναι σε περιοχή ρηγμάτων υψηλής σεισμικής επικινδυνότητας που είχαν δώσει σεισμό 7, 2 Ρίχτερ το 2011 στην λίμνη Βάν της Τουρκίας».

Τέλος καταλήγει ότι «είναι επικίνδυνο μετά από κάθε σεισμό να βγαίνουν μη ειδικοί και να κάνουν επιπόλαιες εκτιμήσεις χωρίς υπολογισμούς».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:

«Επειδή η σεισμολογία είναι μία ποσοτική και όχι περιγραφική επιστήμη και βασίζεται σε υπολογισμούς Μετά από υπολογισμούς προέκυψε ότι ο σημερινός σεισμός ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ με το σεισμό της 24 Ιανουαρίου 2020. Αυτό οφείλεται γιατί ο σημερινός σεισμός είχε διαφορετική κατεύθυνση ολίσθησης και η περιοχή που έγινε (που υπερβαίνει τα 400km) Ουδόλως επηρεάστηκε από τις ελαστοδυναμικές τάσεις Coulomb που προκλήθηκαν από το σεισμό 6,8 της 24 Ιανουαρίου.

Η σημερινή περιοχή αξίζει την προσοχή διότι είναι σε περιοχή ρηγμάτων υψηλής σεισμικής επικινδυνότητας που είχαν δώσει σεισμό 7, 2 Ρίχτερ το 2011 στην λίμνη Βάν της Τουρκίας

Είναι επικίνδυνο μετά από κάθε σεισμό να βγαίνουν μη ειδικοί και να κάνουν επιπόλαιες εκτιμήσεις χωρίς υπολογισμούς».

Λέκκας: Απόρροια του μεγάλου σεισμού του Ιανουαρίου ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας είχε αναφέρει ότι ο σεισμός που έπληξε σήμερα την Τουρκία ήταν απόρροια του φονικού σεισμού που είχε χτυπήσει την Τουρκία τον Ιανουάριο.

Το ρήγμα του μεγάλου σεισμού του Ιανουαρίου κινήθηκε τελικά ανατολικά και βόρεια και όχι δυτικά όπως φοβόμασταν τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.