Οι μαθητές επρόκειτο να επιστρέψουν οδικώς από τη Γαλλία προς τη βόρεια Ιταλία, να διανυκτερεύσουν στη Μπολόνια και στη συνέχεια να ταξιδέψουν με πλοίο από την Ανκόνα προς την Πάτρα.

Μετά τις ανακοινώσεις των ιταλικών αρχών για αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού, προγραμματίστηκε οι μαθητές να παραμείνουν στη Νίκαια της Γαλλίας και να επιστρέψουν με απευθείας πτήση προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Πρόκειται για 75 μαθητές και 5 συνοδούς, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν με αεροπλάνο που ναύλωσε ο Δήμος την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου.

«Ξεκίνησε από την έντονη ανησυχία των γονέων όταν βγήκε η πρώτη ανακοίνωση για τα κρούσματα στο Μιλάνο και τις προσπάθειες που έκανε ο διευθυντής του σχολείου να βγάλει αεροπορικά εισιτήρια για τους μαθητές και τους συνοδούς, ώστε να μην χρειαστεί να επιστρέψουν μέσω της βόρειας Ιταλίας. Όμως, αυτό παρουσίαζε πολλά και διαφορετικά προβλήματα» είπε ο δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδας, Δημήτρης Μάρκου στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν υπήρχε δυνατότητα για να επιστρέψουν όλοι μαζί. Θα έπρεπε να χωριστούν στα τρία, όπου το ένα γκρουπ θα πήγαινε στο Παρίσι, το άλλο Άμστερνταμ και το τρίτο Μόναχο. Επίσης, υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να ακυρωθεί κάποια από αυτές τις πτήσεις κι έτσι κάποιοι να επέστρεφαν και κάποιοι άλλοι όχι, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο την αγωνία για τα παιδιά που θα καθηλώνονταν σε κάποιο αεροδρόμιο. Και βέβαια οι διαδικασίες σε όλα αυτά τα αεροδρόμια, το γεγονός ότι εκεί θα έρχονταν σε επαφή με τόσους ταξιδιώτες από διάφορα σημεία του κόσμου, ενώ αναλογιστήκαμε και το ότι κάποιες οικογένειες δεν είχαν τα έξτρα χρήματα που χρειάζονταν για να καλύψουν ένα τέτοιο κόστος. Έτσι, αποφασίσαμε να παρέμβουμε ως δήμος και ναυλώσαμε αυτό το αεροσκάφος, ώστε να επιστρέψουν απευθείας τα παιδιά και οι συνοδοί τους», ανέφερε ο κ. Μάρκου.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας για το θέμα αυτό αναφέρει: «Με προτεραιότητα την ασφάλεια των 75 μαθητών του Λυκείου Σπάτων και των 5 συνοδών τους που πραγματοποιούν εκδρομή στη Γαλλία και την Ιταλία και μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού, κυρίως στη Βόρεια Ιταλία, ο Δήμος μας με άμεσες ενέργειες έλυσε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, ώστε να αποφευχθεί η επιστροφή τους από Ιταλία. Έτσι λοιπόν μισθώθηκε από το Δήμο μας αεροσκάφος της AEGEAN για απευθείας πτήση από Γαλλία στο Ελευθέριος Βενιζέλος».