Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι της Περιφέρειας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, καλούν για αύριο Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου σε γενική απεργία.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά.

Με την ίδια ανακοίνωση καταδικάζεται «η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της Κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών». Επίσης, καταγγέλλονται «οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των οδών».

Νέα συγκέντρωση το απόγευμα

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η Περιφέρεια και οι Δήμοι να καλέσουν όλους τους Λέσβιους για συγκέντρωση σήμερα, στις 16:00 το απόγευμα, στην πλατεία Σαπφούς και στη συνέχεια όλοι μαζί να μετακινηθούν στη θέση Καράβα. Ανάλογη δραστηριότητα την ίδια ώρα πραγματοποιεί το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

«Είναι ημέρα ντροπής σήμερα για όλους μας και κυρίως για αυτούς που διέταξαν αυτά τα έκτροπα, να δαρθεί ο κόσμος, οι ακρίτες του Αιγαίου εδώ που φυλάνε τα νησιά μας! Είναι ντροπή να δέρνονται και να υποφέρουν από τα καπνογόνα. Ούτε η Χούντα δεν τα έκανε αυτά!», δήλωσε πριν λίγο ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης σχολιάζοντας τα όσα έγιναν το περασμένο βράδυ και σήμερα στη Λέσβο και στη Χίο.

Μπήκαν οι μπουλντόζες στα νησιά

Μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν σε Λέσβο και Χίο, οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά στα σημεία που θα κατασκευαστούν οι νέες κλειστές δομές.

Τα έργα ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης στο χώρο κατασκευής στη Χίο και όπως φαίνεται και στα βίντεο τα μηχανήματα του στρατού ξεκίνησαν τις εργασίες υπό τις οδηγίες του μηχανικού της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο.

Υπενθυμίζεται ότι από τα ξημερώματα της Τρίτης κάτοικοι των δύο νησιών είχαν συγκεντρωθεί στα λιμάνια προκειμένου να εμποδίσουν τα ΜΑΤ και τα χωματουργικά μηχανήματα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια.

Οι κάτοικοι έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους που οδηγούν στις περιοχές και συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις με τα ΜΑΤ. 

Αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει με τα κλειστά κέντρα παρά τις συγκρούσεις στα νησιά

Πλήρως αποφασισμένη να μην υπαναχωρήσει από τον σχεδιασμό της για δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά εμφανίζεται η κυβέρνηση, παρά τις συγκρούσεις σε Χίο και Λέσβο με πολίτες, με αφορμή τη μετάβαση σε αυτά δυνάμεων των ΜΑΤ, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα έργα θα ξεκινήσουν.

Μάλιστα, ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και υπερασπίστηκε τη λειτουργία τους παραθέτοντας έξι συγκεκριμένους λόγους.

«Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών δομών στα πέντε νησιά, όπως ακριβώς είχαμε ανακοινώσει. Ήδη έγινε εξαντλητικός διάλογος, ο οποίος όμως δεν μπορεί ούτε να διαιωνίζεται, ούτε να αποτελεί άλλοθι αδράνειας», τόνισε ο κ. Πέτσας. «Είναι ανάγκη να κλείσουν, το ταχύτερο δυνατό, οι σημερινές άναρχες δομές. Και για να κλείσουν οι δομές αυτές είναι ανάγκη να δημιουργηθούν προηγουμένως οι κλειστές. Δεν μπορεί να κλείσουν οι υφιστάμενες δίχως να φτιαχτούν νέες. Και βέβαια δεν μπορεί να μην υπάρχει στα νησιά καμία δομή. Είναι πρακτικά αδύνατο κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει άλλη οδός, παρά μόνο η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου. Και βασικός άξονας του σχεδίου αυτού είναι η κατασκευή των κλειστών δομών», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε τη δημιουργία των κλειστών δομών για έξι λόγους:

1. Θα βάλει τέλος στις σημερινές άναρχες ανοιχτές δομές και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτές.

2. Θα περιορίσει τα φαινόμενα παραβατικότητας και θα τονώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Κανένας δεν θα μπορεί να βγαίνει όποτε θέλει, αλλά μόνο κατόπιν σχετικής άδειας. Και από την άδεια αυτή θα εξαιρούνται όσοι έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, όσοι είναι προς επιστροφή και όσοι είναι νέες αφίξεις. Επιπλέον, οι δομές θα είναι κλειστές το βράδυ.

3. Οι κλειστές δομές θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό. Αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και την τόνωση της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας των νησιών. Σημειώνεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας καταστημάτων κοντά στις κλειστές δομές προκειμένου να εξυπηρετούνται οι διαμένοντες σε αυτές.

4. Οι κλειστές δομές θα έχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, γεγονός που αφενός θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες όσων φιλοξενούνται σε αυτές και αφετέρου θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία των νησιών.

5. Οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν με προσωπικό το οποίο θα προσληφθεί με βασικό κριτήριο την εντοπιότητα.

6. Οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους βρίσκονται στην Τουρκία και σχεδιάζουν να μπουν παράνομα στη χώρα μας, αφού θα συμβάλουν - μαζί με τις νέες διαδικασίες ασύλου - στην αύξηση και την επίσπευση των επιστροφών.

«Καλούμε τους πολίτες και τις τοπικές Αρχές να μας εμπιστευτούν: οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι άναρχες, ανοιχτές, δομές θα κλείσουν», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «εξαντλήσαμε τον διάλογο, αλλά δεν μπορεί να είναι άλλοθι για αδράνεια». «Οποιαδήποτε αντίδραση τοπική που μπορεί να έχει ως βάση τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι κατανοητή. Εμείς ερχόμαστε και λέμε να μας εμπιστευτούν. Πρέπει να γίνουν οι κλειστές δομές», τόνισε ο κ. Πέτσας. Αναφέρθηκε, όμως, σε άτομα με ρουκέτες και μολότοφ, προσθέτοντας ότι θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Δείτε φωτογραφίες από τα έργα στη gallery που ακολουθεί