Λήξη συναγερμού στο νοσοκομείο «Σωτηρία» καθώς αρνητικά ήταν τελικά τα αποτελέσματα στον νέο κοροναϊό του ναυτικού που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Αρνητικά ήταν και τα αποτελέσματα του δείγματος για το 4χρονο παιδί από την Κόρινθο που διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», με συμπτώματα του νέου κοροναϊού.

Ταυτόχρονα πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας άνδρας με ύποπτα συμπτώματα μεταφέρθηκε από το σπίτι του στον Πειραιά στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας το δείγμα για το συγκεκριμένο ύποπτο περιστατικό έφυγε από το νοσοκομείο κατά τις 20:30 το βράδυ. Θα εξεταστεί στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και  το αποτέλεσμα αναμένονται γύρω στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης.

Υπενθυμίζεται ότι αρνητικά στον κοροναϊό ήταν και τα αποτελέσματα του 40χρονου που νοσηλεύεται από τη Δευτέρα στο Νοσοκομείο του Ρίου.

Σχέδιο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού στην Ελλάδα

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κοροναϊού στην Ελλάδα εκδίδει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας. Στα μέτρα περιλαμβάνονται περιορισμοί στις μετακινήσεις σε χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου, προσωρινή αναστολή λειτουργίας σχολείων και περιορισμός της κυκλοφορίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. 

Όπως είπε ο κ. Πέτσας ο κοροναϊός είναι μια ήπια νόσος όμως η κυβέρνηση έκρινε απαραίτητο να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ.

Το πρώτο άρθρο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει:

 Επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

Προσωρινό περιορισμό, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

Προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

Περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.   

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κοροναϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.

Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. 

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα  στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για «ένα δυναμικό σχέδιο που εξελίσσεται ανάλογα με την κατάσταση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε».