Νέος κύκλος επεισοδίων ανάμεσα σε διαδηλωτές και ΜΑΤ σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης σε Χίο και Λέσβο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το astraparis.gr, κάτοικοι της Χίου που είχαν μεταβεί στον Άγιο Γιώργη στο Φλώρι για να συμμετάσχουν στην παράκληση που είχε καλέσει ο μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος και ξεκίνησε στις 16:00 στην περιοχή του Αίπους, συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ.

Οι κάτοικοι στην προσπάθειά τους να κινηθούν προς την επίμαχη περιοχή του «17» βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών για να τους απωθήσουν, χωρίς προηγουμένως να είχε συμβεί κάποια επιθετική ενέργεια σε βάρος τους.

Από την ώρα εκείνη και μετά συνεχίζεται ο «κλεφτοπόλεμος» μεταξύ των ΜΑΤ και κατοίκων της Χίου, οι οποίοι έχουν ανέβει στα ορεινά σημεία της περιοχής.

Έξι τραυματίες

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν μία γυναίκα ηλικίας περίπου 30 ετών και ένα κορίτσι 16 ετών.

Η πρώτη τραυματίσθηκε από κατευθείαν βολή δακρυγόνου στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να της σπάσουν δόντια και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου. Η 16χρονη, που επίσης πήγε στα επείγοντα, είχε γδαρσίματα από τα συρματοπλέγματα που υπάρχουν στους δασικούς πυρήνες του Αίπους.

Ακόμα τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν από την περιοχή του Αίπους, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη αψιμαχίες με τα ΜΑΤ, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Χίου, νωρίς το βράδυ της Τρίτης 25 Φεβρουαρίου 2020.

Πρόκειται για τέσσερις άνδρες, ηλικίας 30, 45, 50 και 52 ετών, εκ των οποίων οι δύο φέρουν τραύματα στο πόδι και οι άλλοι δυο στο κεφάλι, χωρίς να είναι σοβαρή η κατάστασή τους.

Συγκρούσεις και στη Λέσβο

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα stonisi.gr, συνεχίζονται οι οδομαχίες στην Καράβα που είχαν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών στους συγκεντρωμένους πολίτες. Αυτή την ώρα η αστυνομία λόγω του μεγάλου πλήθους κόσμου που έχει μαζευτεί στη θέση Καράβα κάνει χρήση και του ειδικού οχήματος ΑΙΑΝΤΑΣ, κατά των διαδηλωτών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχουν τραυματίες ενώ έχει αναφερθεί και μια επίθεση από διαδηλωτές σε περιπολικό.

Πληροφορίες του ΣΚΑΪ, κάνουν λόγο ότι η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές, ενώ και οι αστυνομικοί ψάχνουν για διαδηλωτές στο βουνό, καθώς υπάρχει ακόμα ένταση.

Αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση

Πλήρως αποφασισμένη να μην υπαναχωρήσει από τον σχεδιασμό της για δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά εμφανίζεται η κυβέρνηση, παρά τις συγκρούσεις σε Χίο και Λέσβο με πολίτες, με αφορμή τη μετάβαση σε αυτά δυνάμεων των ΜΑΤ, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα έργα θα ξεκινήσουν.

«Οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι ανοιχτές θα κλείσουν» αναφέρει σε μια σειρά παρεμβάσεών του σε τηλεοπτικούς σταθμούς από το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Μάλιστα, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε τις ανοιχτές δομές που υπάρχουν σήμερα στα νησιά ως «υγειονομική βόμβα», λέγοντας ότι στις κλειστές δομές είναι πιο εύκολο να ελεγχθούν οι μετανάστες.

Όπως και να έχει, η κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί από τον σχεδιασμό της, εξηγώντας ότι, αν είναι να κλείσουν οι ανοιχτές δομές, όπως και οι νησιώτες ζητούν, θα πρέπει να αντικατασταθούν από κάτι, καθώς δεν είναι ρεαλιστικό να μην υπάρχει καμία δομή στα νησιά, είτε κλειστή είτε ανοιχτή. Από την κυβέρνηση, δε, προκρίνουν και το αποτρεπτικό μήνυμα που στέλνουν οι κλειστές δομές στην άλλη μεριά του Αιγαίου.

Αυτή την εβδομάδα, τρέχουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα πρώτα έργα καθαρισμού και περίφραξης των επιλεγεισών τοποθεσιών, με στόχο την άλλη εβδομάδα να ξεκινήσουν κανονικά και τα πρώτα έργα σε Λέσβο και Χίο, αλλά και να συνεχιστούν στη Σάμο, όπου ήδη η δομή έχει αρχίσει και σχηματοποιείται.

Δείτε φωτογραφίες στο gallery που ακολουθεί