Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, η κλοπή συνέβη το βράδυ της Τετάρτης 26ης Φεβρουαρίου στη Νέα Πτέρυγα της Σχολής Χημικών Μηχανικών, στη Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Με βάση τα στοιχεία του ρεπορτάζ της εφημερίδας, εκλάπη εργαστηριακός εξοπλισμός και υπολογιστές από ένα μεγάλο αριθμό γραφείων και εργαστηρίων.

Η αξία του εξοπλισμού των επιστημονικών μετρήσεων που αφαιρέθηκε υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Οι ληστές φέρεται ότι γνώριζαν πού υπήρχε εξοπλισμός με μεγάλη αξία.

Διακόπτονται προγράμματα και διδακτορικά

Ο εξοπλισμός που αφαιρέθηκε ήταν απολύτως απαραίτητος για τη διεξαγωγή των ερευνητικών προγραμμάτων, των πειραμάτων, των διδακτορικών και μεταπτυχιακών διατριβών.

Η καθηγήτρια του ΕΜΠ κ. Μαρία Κουή χαρακτήρισε ανεπανόρθωτο το πλήγμα χωρίς δυνατότητα αντιστροφής. «Είμαστε αναγκασμένοι να διακόψουμε μαθήματα, εργαστήρια, ερευνητικά προγράμματα και να αποδεσμεύσουμε υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Δεν υπάρχει τρόπος αναπλήρωσης του εξοπλισμού, ο οποίος να σημειωθεί αποκτήθηκε αποκλειστικά από ευρωπαϊκά προγράμματα, τα τελευταία δέκα έτη... ίσως η συγκεκριμένη κλοπή να αποτελεί τη μεγαλύτερη παραβίαση του ασύλου και της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών με αρνητικές συνέπειες για τους φοιτητές μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.