Συγκεκριμένα κόρη της 40χρονης τραπεζικού υπαλλήλου, που νόσησε από κοροναϊό και νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο «Αττικόν» και ένας ακόμη μαθητής του Κολλεγίου Αθηνών, που βρίσκονταν σε εκδρομή στο Λονδίνο, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για κοροναϊό.

Οι υπόλοιποι μαθητές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και στο αεροδρόμιο θα τους περιμένει ειδικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) το οποίο θα τους δώσει συμβουλές να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και τις επαφές με άλλα άτομα.

Σε περίπτωση που τα δείγματα των δύο μαθητών που παραμένουν σε ξενοδοχείο στο Λονδίνο, είναι θετικά στον κοροναϊό, τότε και οι υπόλοιποι θα κληθούν από τον ΕΟΔΥ να δώσουν δείγμα προς εξέταση.

Κλειστά σχολεία λόγω κοροναϊού

Στην Αττική κλείνουν οκτώ σχολεία για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας κλειστά παραμένουν σήμερα τα εξής σχολεία:

  • 4ο ΓΕΛ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ
  • 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ
  • 11ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  • 1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
  • 1ο ΓΕΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
  • 19ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  • 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Εξετάζεται το ενδεχόμενο επαφής μελών των σχολικών κοινοτήτων με προσβληθέντες από κοροναϊό.

Υπενθυμίζεται ότι τρία σχολεία στο Παλαιό Ψυχικό Αττικής, θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή για προληπτικούς λόγους, μετά τα νέα κρούσματα κοροναϊού.

Αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό

Σύμφωνα με την ενημέρωση του επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό λόγω κοροναϊού.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι ο λόγος της αναστολής των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό έχει να κάνει με τη διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών, ενώ τόνισε ότι «οι αρχές συνεχίζουν την επίπονη διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των 4 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα».

Τέλος, αναφερόμενος στο λόγο ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων, εξήγησε ότι είναι επιδημιολογικός, ωστόσο εξήγησε ότι είναι «σημαντικό να τονιστεί πως η αναστολή άλλων μαζικών συγκεντρώσεων στην πατρίδα μας δεν κρίνεται απαρταίτητη».

Το τηλέφωνο που πρέπει να καλέσετε σε περίπτωση ανάγκης

Στο 210-5212054 του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας πρέπει να καλούν όσοι θεωρούν ότι έχουν προσληφθεί από τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ οποιοσδήποτε έχει επιστρέψει από το εξωτερικό και ειδικότερα από χώρα που έχει επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού ή έχει έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν νοσήσει και έχει εμφανίσει ανησυχητικά σημάδια, όπως πυρετό, βήχα ή προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, μπορεί να καλέσει 24 ώρες το 24ωρο στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ, στον τηλεφωνικό αριθμό 210-5212054 και δεν πηγαίνει αυτοβούλως στο νοσοκομείο.

Οι ειδικοί γιατροί και τα εξειδικευμένα στελέχη του ΕΟΔΥ καθοδηγούν για τις ενέργειες, τις οποίες πρέπει να γίνουν άμεσα, με υπευθυνότητα προς τον εαυτό σου και προς το κοινωνικό σύνολο.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, αυτό που προέχει είναι η ψυχραιμία, η παραμονή μας στο σπίτι μας και η αποφυγή επαφών με ανθρώπους αν δεν υπάρχει άμεση ανάγκη καθώς και η άμεση ειδοποίηση του γιατρού μας.