Όπως αναφέρει το thrakinea.gr, η αστυνομία ενισχυμένη με νέες δυνάμεις κάνει ρίψη δακρυγόνων για να απωθήσει πρόσφυγες και μετανάστες που έκαναν προσπάθεια το βράδυ της Παρασκευής για να περάσουν τα σύνορα.

Οι μετανάστες προσπαθούν να πλησιάσουν τους αστυνομικούς ενώ φωνάζουν και συνθήματα.

Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες, καθώς βρέχει.

Βίντεο από τα όσα συμβαίνουν ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης.

Μαρτυρίες για πυροβολισμούς στα σύνορα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 από το χωριό Μαράσια, το χωριό που βρίσκεται πιο κοντά στην Τουρκία, το απόγευμα της Παρασκευής λευκά βανάκια σταμάτησαν στις όχθες του Έβρου από την τουρκική πλευρά κατέβηκαν δεκάδες πρόσφυγες.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ ψάχνουν για μονοπάτια χωρίς φύλαξη για να περάσουν στην Ελλάδα, πάντως στρατός και αστυνομία είναι επί ποδός, τους εντοπίζουν και προσπαθούν να τους απωθήσουν με φωτεινά και ηχητικά σήματα, ενώ κάνουν συνεχώς περιπολίες και με αυτοκίνητα και πεζοί αλλά και με drone.

Όμως οι πρόσφυγες δεν κάνουν πίσω γιατί σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων από την τουρκική πλευρά ακούγονται πυροβολισμοί και φαίνεται ότι πυροβολούν στον αέρα προκειμένου ν' αναγκάσουν τους πρόσφυγες να προωθηθούν στην Ελλάδα.

Ο στρατός έχει ακινητοποιήσει αρκετούς πρόσφυγες και αναμένει την αστυνομία προκειμένου να προβεί συλλήψεις, ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να περάσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έκλεισε το τελωνείο στις Καστανιές

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κλείσιμο του τελωνείου στις Καστανιές πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Από νωρίς το πρωί παρατεταμένες σε κομβικά σημεία βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις και ο στρατός, αποτρέποντας ομάδα δεκάδων ατόμων που επιχείρησαν να μπουν στην Ελλάδα από την πλευρά του φράχτη.

Το μεσημέρι της Παρασκευής απετράπη μία ακόμη απόπειρα μαζικής εισόδου δεκάδων προσφύγων και μεταναστών στην οριογραμμή των Καστανιών Έβρου.

Ωστόσο, το συγκεντρωμένο πλήθος παραμένει στο σημείο εντός τουρκικού εδάφους.

Κατά μήκος των συνόρων, του φράχτη και στις Καστανιές, έχουν αναπτυχθεί πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και μετακινούνται ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά προς όσους μετανάστες επιχειρήσουν να εισέλθουν.

Ήδη έχει δοθεί εντολή να είναι σε ετοιμότητα και αστυνομικές δυνάμεις από όμορους νομούς, εάν χρειαστούν ενισχύσεις. Παρόμοια επιφυλακή και εγρήγορση υφίσταται και στα νησιά και βεβαίως στα θαλάσσια σύνορα από το Λιμενικό.

Χρυσοχοΐδης: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, είναι χώρα ασφαλής

Μήνυμα ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και είναι μια χώρα ασφαλής, έστειλε από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδος, όπου έχει συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός μεταναστών-προσφύγων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος μετέβη στην περιοχή το μεσημέρι, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.