Οι μαθητές του Κολλεγίου Ψυχικού, στο οποίο φοιτεί και η κόρη της 40χρονης της τραπεζικής υπαλλήλου που βρέθηκε θετική στον κορωναϊό, βρίσκονταν σε εκδρομή στο Λονδίνο, όταν η μητέρα της μαθήτριας, που νοσηλεύεται στο Αττικόν, εντοπίστηκε με τον COVID-19.

Τα πέντε παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα αποφασίστηκε να μεταβούν στις οικείες τους και σήμερα το πρωί με ευθύνη των γονιών τους, να μεταβούν σε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς (Αττικόν ή Σωτηρία), προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις και να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωναϊό, ή αν πρόκειται για κάτι άλλο.

Αμέσως μετά από την αποβίβασή των 98 παιδιών από το αεροσκάφος, σχηματίστηκαν δύο ομάδες, τα οποία εξετάστηκαν όλα με θερμόμετρο ενώ τους έγιναν και ερωτήσεις από το ιατρικό προσωπικό. 

Για τα πέντε παιδιά που παρουσιάζουν βήχα και πυρετό κλήθηκαν στο αεροδρόμιο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, καθώς εκκρεμούσε η απόφαση αν θα μεταφέρονταν σε νοσοκομείο ή στα σπίτια τους. Τελικά, τα ασθενοφόρα δεν χρειάστηκαν, αφού αποφασίστηκε τα παιδιά να μεταβούν στις οικείες τους.

Στο Λονδίνο έχουν παραμείνει η κόρη της 40χρονης και άλλος ένας μαθητής. Υπενθυμίζεται ότι 100 μαθητές είχαν πάει εκδρομή στο Λονδίνο, για να δουν πανεπιστήμια στα οποία θα φοιτήσουν σε ενάμιση χρόνο.

Κλειστά σχολεία λόγω κοροναϊού

Στην Αττική κλείνουν οκτώ σχολεία για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας κλειστά παραμένουν σήμερα τα εξής σχολεία:

4ο ΓΕΛ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

11ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

1ο ΓΕΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

19ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Εξετάζεται το ενδεχόμενο επαφής μελών των σχολικών κοινοτήτων με προσβληθέντες από κοροναϊό.

Υπενθυμίζεται ότι τρία σχολεία στο Παλαιό Ψυχικό Αττικής, θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή για προληπτικούς λόγους, μετά τα νέα κρούσματα κοροναϊού.

Αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό

Σύμφωνα με την ενημέρωση του επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό λόγω κοροναϊού.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι ο λόγος της αναστολής των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό έχει να κάνει με τη διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών, ενώ τόνισε ότι «οι αρχές συνεχίζουν την επίπονη διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των 4 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα».

Τέλος, αναφερόμενος στο λόγο ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων, εξήγησε ότι είναι επιδημιολογικός, ωστόσο εξήγησε ότι είναι «σημαντικό να τονιστεί πως η αναστολή άλλων μαζικών συγκεντρώσεων στην πατρίδα μας δεν κρίνεται απαρταίτητη».

Το τηλέφωνο που πρέπει να καλέσετε σε περίπτωση ανάγκης

Στο 210-5212054 του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας πρέπει να καλούν όσοι θεωρούν ότι έχουν προσληφθεί από τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ οποιοσδήποτε έχει επιστρέψει από το εξωτερικό και ειδικότερα από χώρα που έχει επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού ή έχει έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν νοσήσει και έχει εμφανίσει ανησυχητικά σημάδια, όπως πυρετό, βήχα ή προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, μπορεί να καλέσει 24 ώρες το 24ωρο στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ, στον τηλεφωνικό αριθμό 210-5212054 και δεν πηγαίνει αυτοβούλως στο νοσοκομείο.

Οι ειδικοί γιατροί και τα εξειδικευμένα στελέχη του ΕΟΔΥ καθοδηγούν για τις ενέργειες, τις οποίες πρέπει να γίνουν άμεσα, με υπευθυνότητα προς τον εαυτό σου και προς το κοινωνικό σύνολο.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, αυτό που προέχει είναι η ψυχραιμία, η παραμονή μας στο σπίτι μας και η αποφυγή επαφών με ανθρώπους αν δεν υπάρχει άμεση ανάγκη καθώς και η άμεση ειδοποίηση του γιατρού μας.