Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο σημείο συνοριακής διέλευσης στις Καστανιές του Έβρου. Λίγο πριν τις 10:00 σημειώθηκαν νέα επεισόδια με δακρυγόνα και χημικά.

Από τις 06:00 της Κυριακής ως τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας από ελληνικής πλευράς έγιναν 9.877 αποτροπές εισόδου. Συνελήφθησαν 68 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

«Εκπαιδευτικές» βολές με πραγματικά πυρά στο Έβρο

Με «εκπαιδευτικές» βολές με πραγματικά πυρά θα περάσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις την Καθαρά Δευτέρα στον Έβρο.

Η είδηση φαντάζει τρομοκρακτική, δεδομένης της παρουσίας χιλιάδων προσφύγων στη συνοριογραμμή που συχνά - πυκνά καταφέρνουν και περνούν από διάφορα σημεία στην ελληνική επικράτεια. 

Πρόκειται σίγουρα, για ένα ακόμα βήμα στη λογική που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ για αναβάθμιση της φύλαξης των συνόρων στο «μέγιστο βαθμό» και τη λογική της αποτροπής της παραβίασης των συνόρων. 

Όπως αναφέρει η Στρατιωτική Υπηρεσία:

«Το Δ΄ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ανακοινώνει ότι, από την 02 Μαρτίου 2020 και καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή όπως παρακάτω:

Επικίνδυνες περιοχές είναι αυτές , που περικλείονται από τα σημεία:

α. ΕΦ Διλόφου – Λυκόνησος – Μουσμουλιές – ΕΦ Μαρασίων .

β. ΕΦ Μαρασίων -Δάσος Καστανιών – ΕΦ 1- Περιοχή αποτρεπτικού εμποδίου- ΕΦ 5-Πράσινη Πόρτα.

γ. Πράσινη Πόρτα- ΕΦ 10- ΕΦ Γέφυρας Πυθίου.

δ. ΕΦ Γέφυρας Πυθίου -ΕΦ Μαύρου Όγκου- ΕΦ 126- ΕΦ Σουφλίου-ΕΦ Μανίτσας.

ε. ΕΦ Μανίτσας -ΕΦ. Πλαγιές- Περιοχή Τυχερού- ΕΦ Γεμιστής- ΕΦ Γέφυρα Κήπων- ΕΦ Πετάλου- Αινήσιο Δέλτα.

Στις παραπάνω περιοχές απαγορεύεται κάθε κίνηση ή παραμονή ατόμων, τροχοφόρων και ζώων κατά τις ώρες των βολών, για αποφυγή ατυχημάτων.

Βλήματα μη εκραγέντα, που τυχόν θα βρεθούν, να μη μετακινηθούν και να ειδοποιείται άμεσα η πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή».

H στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης 

Η κυβέρνηση αναβαθμίζει τη στρατηγική αποτροπής, παγώνοντας τις αιτήσεις ασύλου για τον επόμενο μήνα και επιδιώκοντας να δεσμεύσει την Ε.Ε. στη στρατηγική έκτακτης ανάγκης που αναπτύσσει. 

Αναβαθμίζει ριζικά τη στρατηγική αποτροπής η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και αποφάσισε τη λήψη μιας δέσμης μέτρων, με κεντρική αιχμή το μήνυμα αποτροπής που στέλνεται προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι συγκεντρωμένοι τόσο στα χερσαία σύνορα του Έβρου όσο και στα τουρκικά παράλια. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της» σημειώνει το State Department με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα του Έβρου.