Η κάμερα του BBC και ο απεσταλμένος του Jonah Fisher καταγράφουν τις εξελίξεις στην περιοχή, όπου χιλιάδες πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί απελπισμένοι να περάσουν από την Τουρκία στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας πως δεν θα συγκρατεί πια τις προσφυγικές ροές εντός Τουρκίας.

«Η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορά της, ενισχύοντάς τα, προκειμένου να εμποδίσει τη μαζική είσοδο των ανθρώπων, κάτι που οδήγησε σε επεισόδια βίας στα συνοριακά περάσματα», αναφέρει το BBC.

Ο δημοσιογράφος του BBC συναντά μία ομάδα Αφγανών που είχε μόλις καταφέρει να περάσει στην ελληνική πλευρά: «Ήρθαμε στα σύνορα με το λεωφορείο. Οι τουρκικές Αρχές μάς έφεραν εδώ και μας είπαν να περάσουμε. Κόψαμε το αγκαθωτό συρματόπλεγμα και περάσαμε» λέει ένας από αυτούς.

Ρωτώντας μία δεύτερη ομάδα από το Κόνακρι της Γουϊνέας, που επίσης είχε μόλις περάσει στο έδαφος της Ελλάδας, γιατί αποφάσισαν να έρθουν από την Τουρκία, εκείνοι απάντησαν πως «δεν θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα, θέλουμε να πάμε στη Γερμανία. Θέλουμε μία καλύτερη ζωή για εμάς και τις οικογένειές μας, γι' αυτό περάσαμε τα σύνορα».

Ενώ ο δημοσιογράφος μιλούσε με πρόσφυγες, ένα βαν πλησίασε και άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα πήραν τους ανθρώπους.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο σημείο συνοριακής διέλευσης στις Καστανιές του Έβρου. Λίγο πριν τις 10:00 σημειώθηκαν νέα επεισόδια με δακρυγόνα και χημικά.

H στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης 

Η κυβέρνηση αναβαθμίζει τη στρατηγική αποτροπής, παγώνοντας τις αιτήσεις ασύλου για τον επόμενο μήνα και επιδιώκοντας να δεσμεύσει την Ε.Ε. στη στρατηγική έκτακτης ανάγκης που αναπτύσσει. 

Αναβαθμίζει ριζικά τη στρατηγική αποτροπής η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και αποφάσισε τη λήψη μιας δέσμης μέτρων, με κεντρική αιχμή το μήνυμα αποτροπής που στέλνεται προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι συγκεντρωμένοι τόσο στα χερσαία σύνορα του Έβρου όσο και στα τουρκικά παράλια. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της» σημειώνει το State Department με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα του Έβρου.