«Σήμερα στις 8.30 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του αεροδρομίου της Λέσβου βάρκα στην οποία επέβαιναν 48 αλλοδαποί συνοδευόμενη από τουρκική ακταιωρό κινούνταν στην οριογραμμή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα.

Μόλις η βάρκα εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησίασε σκάφος του Λιμενικού «οι επιβαίνοντες ανέτρεψαν τη βάρκα (πρόκειται για συνήθη τακτική κατά σύσταση των διακινητών προκειμένου να γίνει επιχείρηση διάσωσης). Το Λιμενικό προέβη σε επιχείρηση διάσωσης. Ύστερα από επίπονες προσπάθειες 46 άτομα ανασύρθηκαν σώα. Δύο παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λέσβου το ένα χωρίς τις αισθήσεις του».

Το ένα παιδί άφησε την τελευταία του πνοή και το άλλο νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

To Λιμενικό δημοσίευσε βίντεο στο οποίο απεικονίζεται, η λέμβος να εισέρχεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικής ακταιωρού.

Επεισόδια ξέσπασαν στη Μόρια της Λέσβου. Ομάδα προσφύγων βγήκε από το Κέντρο Φιλοξενίας και επιχείρησε να κατέβει στο λιμάνι με αστυνομικούς να τους κόβουν το δρόμο.

Περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου το τελευταίο 24ωρο

Στη διάσωση και περισυλλογή 164 προσφύγων και μεταναστών και προσφύγων προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα, σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα σε Λέσβο, Χίο και Φαρμακονήσι.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 1ης Μαρτίου, έως το πρωί, Δευτέρα 2 Μαρτίου, δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σημειώθηκαν στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου με την περισυλλογή 89 ατόμων, τρία στη Χίο με τη διάσωση 43 μεταναστών και προσφύγων και ένα περιστατικό στο Φαρμοκήνησι με τη διάσωση 32 ατόμων.

Το ίδιο διάστημα άλλοι 813 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε 20 περιστατικά που σημειώθηκαν σε τέσσερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα 9 περιστατικά σημειώθηκαν στη Λέσβο όπου αποβιβάστηκαν 423 μετανάστες και πρόσφυγες, 6 στη Χίο όπου αποβιβάστηκαν 252 άτομα, 2 στη Σάμο με 85 άτομα, 1 στο Φαρμοκονήσι με 36 άτομα και 2 στη Μεγίστη όπου αποβιβάστηκαν 17 μετανάστες και πρόσφυγες.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο σημείο συνοριακής διέλευσης στις Καστανιές του Έβρου. Λίγο πριν τις 10:00 σημειώθηκαν νέα επεισόδια με δακρυγόνα και χημικά.

H στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης 

Η κυβέρνηση αναβαθμίζει τη στρατηγική αποτροπής, παγώνοντας τις αιτήσεις ασύλου για τον επόμενο μήνα και επιδιώκοντας να δεσμεύσει την Ε.Ε. στη στρατηγική έκτακτης ανάγκης που αναπτύσσει. 

Αναβαθμίζει ριζικά τη στρατηγική αποτροπής η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και αποφάσισε τη λήψη μιας δέσμης μέτρων, με κεντρική αιχμή το μήνυμα αποτροπής που στέλνεται προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι συγκεντρωμένοι τόσο στα χερσαία σύνορα του Έβρου όσο και στα τουρκικά παράλια. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της» σημειώνει το State Department με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα του Έβρου.