Τα πλάνα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν την τουρκική αστυνομία να ρίχνει με πολλαπλούς εκτοξευτές (πολυβομβιδοβόλο ή κανονάκι) καπνογόνα και δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά.

Όπως φαίνεται, πρόκειται για διμοιρία της τουρκικής αστυνομίας που βρίσκεται 40 μέτρα από τα σύνορα.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, για αρκετή ώρα οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν από την έκταση που εξελίσσονται τα επεισόδια. 

Βλέπει την αντιπολίτευση ο Νίκος Δένδιας 

Πριν φύγει για την Κροατία ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει σήμερα Τετάρτη τους τομεάρχες εξωτερικών των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις ενέργειες της κυβέρνησης στο διπλωματικό πεδίο.

Ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει σήμερα κατά τους εκπροσώπους της ΝΔ (Άγγελο Συρίγο) του ΚΚΕ (Γεώργιο Μαρίνο) της Ελληνικής Λύσης (Αντώνη Μυλωνάκη) και ΣΥΡΙΖΑ (Γιώργο Κατρούγκαλο) ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με την εκπρόσωπο του Μέρα 25, Σοφία Σακοράφα. 

Χθες ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αυστρίας, στον απόηχο των επιθετικών δηλώσεων του Καγκελάριου Κούρτς απέναντι στην Τουρκία, ενώ ενημέρωσε τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τους πρεσβευτές των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το βλέμμα της Αθήνας είναι στραμμένο στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Παρασκευής στην Κροατία, όπου η Ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποσπάσει μια σκληρή δήλωση για τις ενέργειες της Τουρκίας, στον απόηχο της σαφέστατης στήριξης που απέσπασε χθες η Ελλάδα από τους επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών. 

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τα όσα γίνονται στην Τουρκία και έμπειροι παρατηρητές των ελληνοτουρκικών σημειώνουν πως τα εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν (οικονομία, κρίση στην Συρία) τον οδηγούν στην ένταση με την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή, με μοχλό πίεσης τους πρόσφυγες, επιδιώκει αφενός να προσεταιριστεί τη Δύση στη διαμάχη του με τη Ρωσία, αφετέρου στρώνει το έδαφος για μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό όπου θα επιδιώξει να απορροφήσει ακόμη περισσότερα κονδύλια από την Ευρώπη. Το ερώτημα είναι το πόσο γρήγορα η Τουρκία θα επιδιώξει να πάρει αυτά που επιθυμεί σε επίπεδο ανταλλαγμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς, όπου ναι μεν οι ροές δεν ήταν μηδενικές, αλλά δεν υπήρχε και το φαινόμενο οι τουρκικές αρχές να έχουν εξελιχθεί σε διακινητές, όπως σημείωσε χθες ο Πρωθυπουργός. 

Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως, παρά το ότι τα χερσαία σύνορα ανάμεσα σε Τουρκία και Βουλγαρία είναι 259 χιλιόμετρα, κανένας μετανάστης δεν έχει επιδιώξει να περάσει από τη γειτονική χώρα.

Αναλυτές αποδίδουν το φαινόμενο στις καλές σχέσεις Ερντογάν – Μπορίσοφ, που ξεκινούν από την καλή προσωπική σχέση των δυο ηγετών που πηγαίνει πίσω στο χρόνο, αλλά και τις επιστροφές Τούρκων αντικαθεστωτικών που η βουλγαρική κυβέρνηση έχει προσφέρει στην Άγκυρα.