Συγκεκριμένα σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής του Mega, LIVE NEWS, οι ιδιώτες εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη που υπάρχει στην αγορά και πωλούν τις ιατρικές μάσκες των 20 και 40 λεπτών από τέσσερα έως πέντε ευρώ, με αγγελίες μέσω internet.

Ρεπόρτερ της εκπομπής συνάντησε πωλητή αγγελίας, που πουλάει τέσσερα ευρώ την κάθε μάσκα.

Μετά την επισήμανση του ρεπόρτερ ότι αυτές οι μάσκες είναι απλές, που πωλούνται στα φαρμακεία 40 λεπτά, αρχίζει το παζάρι μέσα στον δρόμο.

Τα τέσσερα ευρώ έγιναν 2,5 και ύστερα από τις συνεχείς επισημάνσεις του ρεπόρτερ ότι οι μάσκες κοστίζουν 40 λεπτά, ο πωλητής, παραδέχεται ότι πουλάει ακριβά, καθώς, όπως λέει, δεν υπάρχει επάρκεια.

Ο πωλητής, αν και εμφανίζεται ως ιδιώτης, παινεύεται για τους γνωστούς στο ιατροφαρμακευτικό κύκλωμα που του προμήθευσε τις μάσκες.

Ο ρεπόρτερ συναντάει έναν ακόμη ιδιώτη, ο οποίος πουλάει μάσκες στην Καλλιθέα. Ο συγκεκριμένος είναι σταματημένος στην άκρη του δρόμου με αλάρμ και κάνει την αγοραπωλησία μέσα από το αυτοκίνητο, χέρι με χέρι.

Ο ρεπόρτερ του δίνει 20 ευρώ για πέντε μάσκες, δηλαδή τέσσερα ευρώ για καθεμία.

Ο συγκεκριμένος πωλητής μάλιστα έχει κατακλύσει το διαδίκτυο με αγγελίες για μάσκες, σε διάφορες τιμές.

Διατίμηση στις τιμές των μασκών ζήτησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Μέτρα προστασίας για τον περιορισμό διασποράς του κοροναϊού, συζήτησε με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το σύνολο των γιατρών της χώρας είναι σε ετοιμότητα για να συνδράμουν το κρατικό σύστημα, εφόσον χρειαστεί.

Συγκεκριμένα ο ΠΙΣ ζήτησε:

  • Να υπάρξει διατίμηση στις μάσκες και στα αντισηπτικά προϊόντα τα οποία χρειάζονται κατά προτεραιότητα, νοσούντες και ευπαθείς ομάδες, καθώς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
  • Να απαγορευθεί η πώληση στους πολίτες των ειδικών στολών και των γυαλιών που χρησιμοποιούνται για την προστασία από τον κοροναϊό
  • Nα γίνει ειδική ενημέρωση από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας σε σχολεία, χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων, σε ΚΑΠΗ, σε φυλακές κλπ και γενικότερα, όπου υπάρχει συνάθροιση.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ κεντρικό μήνυμα της ενημέρωσης θα πρέπει να είναι το εξής: «Εφόσον έχετε συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης, μένετε στο σπίτι και τηλεφωνείτε στον γιατρό σας. Δεν πηγαίνετε στο νοσοκομείο και στα ιατρεία απροειδοποίητα και αποφεύγετε χώρους συνάθροισης».