Ο κ. Ζιαζιάς, ο οποίος είναι σε καραντίνα επειδή ήταν ένας από τους γιατρούς που ήρθαν σε επαφή με τον 67χρονο, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ, ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε κάποιο ιατρικό λάθος, αναφέροντας ότι υπάρχει μια προσπάθεια να ενοχοποιηθούν οι γιατροί ότι δεν έστειλαν έγκαιρα το δείγμα.

«Δεν έγινε κάποιο ιατρικό λάθος γιατί υπάρχει μια προσπάθεια να ενοχοποιηθούν οι γιατροί ότι δεν έστειλαν έγκαιρα το δείγμα. Είχε γίνει επικοινωνία γιατρών από Αμαλιάδα και Ρίο με τον ΕΟΔΥ και η σαφέστατη οδηγία ήταν να μην σταλεί δείγμα. Μετά από επιμονή των γιατρών της παθολογικής κλινικής του Ρίου και των γιατρών από την Αμαλιάδα νωρίτερα εστάλη το δείγμα. Εάν δεν είχαμε επιμείνει δεν θα είχε σταλεί το δείγμα», τονίζει ο κ. Ζιαζιάς.

«Εμείς είπαμε στον ΕΟΔΥ ότι έχει συμπτώματα μετά από επιστροφή από το Ισραήλ και την Αίγυπτο αλλά το Ισραήλ μέχρι χθες δεν ήταν στις χώρες υψηλού κινδύνου. Υπάρχουν σαφείς οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και καθορίζονται για κάθε χώρα πιο εξειδικευμένα μέτρα. Οι οδηγίες που υπήρχαν μέχρι χθες ήταν ότι πιθανό ή ύποπτο κρούσμα είναι όποιος έχει συμπτώματα γρίπης και επιστρέφει από χώρα που είναι υψηλού κινδύνου: Ιράν, Κίνα, Νότια Κορέα και Ιταλία. Δεν υπήρχε στον κατάλογο των οδηγιών το Ισραήλ» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς στη συνέχεια για τη νοσηλεία του 67χρονου σε εξάκλινο θάλαμο ο κ. Ζιαζιάς σημείωσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ότι νοσηλεύτηκε σε κοινό θάλαμο αλλά ότι δεν υπήρχε εξαρχής πρόβλεψη να σταλεί το δείγμα από τη στιγμή που υπήρχε έστω και μία μικρή υποψία. Ο ασθενής μεταφέρθηκε σε θάλαμο απομόνωσης πριν έρθει το αποτέλεσμα από το δείγμα» διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν μπει σε καραντίνα οι υπόλοιποι πέντε ασθενείς του θαλάμου και οι συγγενείς τους.

Ερωτηθείς για το πόσοι έχουν τεθεί σε καραντίνα, ο κ. Ζιαζιάς είπε: «Σε καραντίνα είναι η ομάδα η δική μου που είχε ευθύνη του ασθενούς και το νοσηλευτικό προσωπικό και οι τραυματιοφορείς που ασχολήθηκαν μαζί τους, συνολικά 15 άνθρωποι. Θα μείνουμε σε καραντίνα τουλάχιστον για 10 ημέρες και, αν παρουσιάσουμε συμπτώματα, θα σταλεί δείγμα σε εργαστήριο αναφοράς».

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας ζήτησε μάλιστα να προχωρήσουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε γιατρούς γιατί με τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών έχουν «έχει φύγει το 1/5 των ιατρών της Α’ Παθολογικής κλινικής και το 1/5 των νοσηλευτριών της ίδιας κλινικής» την ώρα που τα κενά σε οργανικές θέσεις ιατρών στην Αχαΐα φτάνουν τα 140.

Τέλος, ανέφερε ότι η κλινική της οφθαλμολογικής στο νοσοκομείο Ρίου έχει επιταχθεί για τις ανάγκες ασθενών που είναι ύποπτα κρούσματα για κοροναϊό.

Δέκατο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα

Επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Υγείας το δέκατο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα.

Πρόκειται για Ελληνίδα, συγγενή του ένατου κρούσματος, και πιο συγκεκριμένα, για τη σύζυγο -σύμφωνα με πληροφορίες- του 67χρονου που είχε ταξιδέψει σε Ισραήλ και Αίγυπτο και νοσηλεύεται στην Πάτρα.

Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.