Η δίκη της Χρυσής Αυγής με τους 68 κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων σύσσωμη η ΚΟ που είχε προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, έφτασε αισίως στην 427η δικάσιμο προσεγγίζοντας την ολοκλήρωση του 5ου χρόνου διεξαγωγής της.

Τρίλεπτες αγορεύσεις και απουσίες

Θα μπορούσε μάλιστα να βρίσκεται μια ανάσα από την ολοκλήρωσή της, αν η υπεράσπιση δεν έδειχνε τις τάσεις κωλυσιεργίας που δείχνει. Με εξαίρεση μια ή δυο περιπτώσεις που εξάντλησαν τον χρόνο της δικασίμου, οι συνήγοροι υπεράσπισης αρκούνται σε 3λεπτες ή και 10λεπτες αγορεύσεις για σοβαρότατα αδικήματα όπως η συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Η προχειρότητα μάλιστα αυτή, θα είχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, αν οι συνήγοροι των οποίων η σειρά φτάνει βρίσκονταν στην αίθουσα για να λάβουν τον λόγο, κάτι όμως που δεν συμβαίνει. Έτσι για παράδειγμα η 426η δικάσιμος ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 1 ώρα, με μόνο έναν συνήγορο να αγορεύει καθώς οι επόμενοι είτε δεν βρίσκονταν στην αίθουσα είτε δήλωναν πως δεν ήταν προετοιμασμένοι. 

Τα παράπονα της Πολιτικής Αγωγής και οι ευθύνες της έδρας

Ενστάσεις επί της συγκεκριμένης τακτικής της υπεράσπισης, έβαλε η Πολιτική Αγωγή σε μια από τις τελευταίες δικασίμους, με τον Θανάση Καμπαγιάννη, απευθυνόμενο στην έδρα να λέει πως «Αγορεύσεις με ραντεβού, δεν γίνονται πουθενά».

Από την πλευρά της η έδρα έχει επιτρέψει το συγκεκριμένο… μπάχαλο, δίνοντας τη δυνατότητα στους συνηγόρους υπεράσπισης να αγορεύσουν σε «δόσεις». Δηλαδή πρώτα για τα επιμέρους εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται οι εντολείς τους και έπειτα για την κατηγορία της ένταξης στην εγκληματική οργάνωση.

Αυστηρότερη κόβοντας «μαχαίρι» τις καθυστερήσεις, θα μπορούσε άλλωστε να είναι και με τους «ανέτοιμους» συνηγόρους που κλείνουν ραντεβού για να αγορεύσουν. 

Οι παλινωδίες της υπεράσπισης

Είναι εντυπωσιακό, αλλά και απόλυτα κατανοητό ταυτόχρονα πως η υπεράσπιση καθόλη τη διάρκεια της δίκης δημιουργεί προβλήματα για τα οποία έπειτα… βγαίνει παραπονούμενη, προσπαθώντας να φιλοτεχνήσει μια εικόνα εκφυλισμού και να απαξιώσει τη δίκη .

Χαρακτηριστικά, η υπεράσπιση μιλά σε κάθε ευκαιρία για καθυστερήσεις στη δίκη, όμως ήταν εκείνη που κάθε φορά που οι δικάσιμες εβδομαδιαίως πύκνωναν παραπονούνταν γι αυτό

Ήταν και πάλι η υπεράσπιση που κατά τη διαδικασία της ανάγνωσης εγγράφων έφερε χιλιάδες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, εντελώς άσχετες με τις υποθέσεις και αφού πρώτα είχε φροντίσει να αφαιρέσει εκείνες με το αυστηρά… ρατσιστικό περιεχόμενο που θα ήταν και οι μοναδικές με κάποια αξία για τη διαδικασία. 

Ακόμα και στο ζήτημα της δημοσιότητας της δίκης, η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής έχει κρατήσει την συγκεκριμένη επαμφοτερίζουσα στάση. Πριν την έναρξη της δίκης, είχε ταχθεί υπέρ της καταγραφής της με οπτικοακουστικά μέσα, ενώ όταν ήρθε η ώρα της σχετικής απόφασης, την απέρριψε. Το θέμα επανέφερε ο συνήγορος του Ρουπακιά, Οπλαντζάκης κατηγορώντας τα ΜΜΕ πως αποσιωπούν τις δικές τους αγορεύσεις. Λίγη ώρα αργότερα, ο ίδιος αρνήθηκε ακόμα και στον φωτογράφο που βρισκόταν στην αίθουσα να τραβήξει φωτογραφίες του όσο θα αγόρευε… 

Η διαδικασία των αγορεύσεων για τους κατηγορούμενους για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ολοκληρώθηκε. Ακολουθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων για τις επιθέσεις σε Αιγύπτιους ψαράδες και ΠΑΜΕ και εκείνων για την ένταξη και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης. Με καθυστερήσεις ή χωρίς, η ώρα της απόφασης φτάνει.