Ο καθηγητής επιστήμης των υπολογιστών και μέλος του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του ΜΙΤ καθώς και του Ινστιτούτου Broad, Μανώλης Κέλλης έγραψε στο Facebook 10 τρόπους για να περιορίσουμε τον κοροναϊό.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

  1. Ο ιός εξαπλώνεται χωρίς συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είστε ήδη φορέας και να τον μεταδίδετε χωρίς να το ξέρετε. Για να περιορίσουμε αυτήν τη ραγδαία εξάπλωση, θα σας παρακαλούσα να μειώστε στο ελάχιστο μεγάλες συναθροίσεις, ταξίδια, χειραψίες, αλλά και την επαφή με το πρόσωπό σας.
  2. Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι αριθμοί παγκοσμίως έχουν μείνει χαμηλά, ειδικά στην Κίνα, έχει να κάνει με την επιστήμη, τον εντοπισμό, την αναγνώριση, τις εξετάσεις, το βαθμό ετοιμότητας και τα δρακόντεια μέτρα. Χωρίς αυτά, θα μετρούσαμε εκατομμύρια θανάτους, μόνο στην Κίνα, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
  3. Μη γελάτε με τον ιό: (α) ο ρυθμός εξάπλωσής του είναι πολύ χειρότερος από τη γρίπη, (β) η θνησιμότητα είναι πολύ χειρότερη από τη γρίπη, (γ) η έμφυτη ανοσία μας απέναντι στον ιό είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο απ’ ότι έναντι της γρίπης, (δ) δεν υπάρχουν εμβόλια σε αντίθεση με τη γρίπη (ε) η ασυμπτωματική του εξάπλωση συνεπάγεται ότι δεν μπορούμε να την περιορίσουμε ζητώντας από τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι τους. Μικρές διαφορές στην εξάπλωση μπορούν να μετατρέψουν τους 10.000 θανάτους σε 50 εκατομμύρια, γι’ αυτό μην υποτιμάτε την κατάσταση.
  4. Μη φοράτε μάσκα προσώπου. Συγκεντρώνει μικρόβια που στη συνέχεια απλώνονται στο πρόσωπό σας, στο σπίτι σας και στους αγαπημένους σας, όταν θα βγάλετε τη μάσκα. Αν έχετε αρρωστήσει και χρειαστεί να βγείτε έξω, ναι, φορέστε μια ιατρική μάσκα για να προστατεύσετε τους άλλους. Αλλά, εάν δεν είστε άρρωστοι, αυτές οι μάσκες θα σας αρρωστήσουν και θα λείψουν σημαντικά από τα κοντινά νοσοκομεία και τους νοσηλευτές. Γι' αυτό παρακαλώ μην τις συσσωρεύετε χωρίς λόγο.
  5. Αν είστε όντως άρρωστοι με μέτρια συμπτώματα γρίπης, μείνετε σπίτι αντί να πάτε στο νοσοκομείο, έτσι θ' αφήσετε χώρο για πιο σοβαρές περιπτώσεις. Πιθανότατα θα έχετε γρίπη, αλλά ακόμα κι αν είναι ο κοροναϊός δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο, ούτε κάποια θεραπεία που να μπορεί να παρέχει το νοσοκομείο σε ήπιες περιπτώσεις. Γι' αυτό αφήστε τα κρεβάτια ελεύθερα για εκείνους που χρειάζονται οξυγόνο και συσκευές αναπνοής.
  6. Αντιμετωπίστε κάθε επιφάνεια σαν να είναι μολυσμένη. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Να ελαχιστοποιήσετε τις επαφές που κάνετε το πρόσωπό σας. Ν' αντικαταστήσετε τις χειραψίες με χαιρετισμούς με τον αγκώνα. Να αντιμετωπίσετε το κινητό σας σαν να είναι μόνιμα μολυσμένο, να το απολυμαίνετε με υγρά μαντηλάκια και να το κρατάτε μακριά από το κρεβάτι σας. Να ανοίγετε τις πόρτες με τα πόδια σας, ή κρατώντας οποιοδήποτε υγρό μαντηλάκι, ή με το πίσω μέρος του χεριού σας. Συνεχίστε να πνίγετε τα παιδιά σας με φιλιά (έτσι κι αλλιώς μοιράζεστε όλα τα μικρόβια του σπιτιού), αλλά κρατήστε μακριά τα εξωτερικά μικρόβια. Κάποια από αυτά θα γίνουν προοδευτικά φυσικά και μπορεί η γρίπη της επόμενης χρονιάς να μην είναι τόσο σοβαρή με καλύτερη οικιακή υγιεινή.
  7. Εάν γινόμαστε παρανοϊκοί, τότε μπορούμε απλά να μειώσουμε στο ελάχιστο την εξάπλωση, δίνοντας την ευκαιρία στο σύστημα υγείας να ασχοληθεί μ' έναν χαμηλότερο δείκτη σοβαρών κρουσμάτων. Ναι, είστε υγιείς και δε θα αρρωστήσετε. Ναι, επίσης, μπορεί και όλοι όσοι ξέρετε να εκτεθούν στον ιό. Όλα έχουν να κάνουν με τον ρυθμό των μολύνσεων. Αν τον επιβραδύνουμε, τότε τα νοσοκομεία μας δε θα γεμίσουν και ο βαθμός θνησιμότητας θα είναι πολύ χαμηλότερος.
  8. Τελικά, ελπίζουμε ότι ο ζεστός καιρός θα σταματήσει την εξάπλωση σωματιδίων του ιού, θα τα οδηγήσει στην εξαφάνισή του από οποιαδήποτε τυχαία επιφάνεια κι έτσι θα σταματήσει η εκθετική εξάπλωση της επιδημίας. Ελπίζουμε ότι μέχρι την επόμενη «σεζόν του κοροναϊού», θα έχουμε το εμβόλιο και θα έχει γίνει μια απλή γρίπη. Όμως, οι αμέσως επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Γι’ αυτό ας τις αντιμετωπίσουμε σαν πανδημία, ακριβώς για να μην τη δούμε να συμβαίνει.
  9. Είναι υπέροχο να περάσετε χρόνο με την οικογένειά σας. Προσωπικά, ακύρωσα τέσσερις εκδηλώσεις μόνο την περασμένη εβδομάδα (το πάρτι γενεθλίων μου, μία κοινή συνεδρίαση με άλλα πέντε εργαστήρια, μια ομιλία στο ελληνικό προξενείο κι ένα συνέδριο στην Ευρώπη). Δεν μετανιώνω για τίποτα, θα περάσω περισσότερο χρόνο με τους φοιτητές μου, την οικογένειά μου, τους στενούς μας φίλους. μαθαίνοντας, ενημερώνοντας (όπως σε αυτό το post) και δουλεύοντας σε σημαντικές εργασίες και υποτροφίες. Μια αυτό-επιβολή ταξιδιωτικής αργίας θα είναι στην πραγματικότητα θαυμάσια, και θα εστιάσει ξανά την προσοχή μας στα σημαντικά πράγματα.
  10. Περισσότερο απ’ όλα, υποστηρίξτε τις βασικές αρχές της επιστήμης, εμπιστευθείτε τις συμβουλές των ειδικών κι εκτιμήστε τη φοβερή πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και του εντοπισμού των ασθενειών. Θα αντικρίζαμε δεκάδες εκατομμύρια θανάτους αν δεν υπήρχε αυτή η πρόοδος και θα αναρωτιόμασταν γιατί οι θεοί είναι τόσο θυμωμένοι (μπορούμε ακόμα να αναρωτιόμαστε, αλλά τουλάχιστον να κάνουμε και κάτι γι’ αυτό).

Συμπέρασμα: Μην πανικοβάλλεστε, αλλά μην υποτιμάτε και την κατάσταση. Ενεργήστε με γνώμονα την λογική, μειώστε στο ελάχιστο την εξάπλωση για να προστατεύσετε τους άλλους, απολαύστε τον χρόνο με τους αγαπημένους σας. Ενεργήστε σαν να είναι πανδημία, έτσι ώστε να μην τη δείτε να συμβαίνει.