«Θα ήθελα να μεταφέρω το μήνυμα της ψυχραιμίας, Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που είναι δύσκολη από την άλλη όμως είμαστε δυνατοί σαν ομάδα και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε» ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής της η Σοφία Ζαχαράκη

«Η απόφαση ήταν πολύ συνειδητή μετά την εφαρμογή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου να ακολουθούμε πιστά και ευλαβικά τις υποδείξεις και τις επιταγές των επιστημόνων. Άρα η Επιτροπή για την προστασία της δημόσιας υγείας για τα ζητήματα του κοροναϊού αποφάσισε ότι και λόγω της διασποράς αλλά και των κρουσμάτων των οποίων υπήρχαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με τη συγκεκριμένη υφή που είχαν τα κρούσματα, θα ήταν καλύτερο ν' αναστείλουν τη λειτουργία για 14 μέρες έτσι ώστε να μπορέσει να ανατραπεί και η διασπορά του ιού», προσέθεσε η υφυπουργός Παιδείας, για τη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ως προληπτικό μέτρο ενάντια στη διάδοση του κοροναϊού.

Σχετικά με το τι θα γίνει με τα χαμένα μαθήματα ανέφερε:

«Για αρχή αν έχουμε μα περίοδο των 14 ημερών τότε υπάρχει ήδη υπουργική απόφαση και εγκύκλιος που έχει σταλεί στα σχολεία από τον Φεβρουάριο, μέσα στην οποία αναφέρονται οι τρόπο που κάθε σύλλογος διδασκόντων μπορεί να αναπληρώσει τις ώρες. Μπορούν λοιπόν οι σύλλογοι διδασκόντων να πάρουν αποφάσεις που να καλύπτουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

«Για περαιτέρω αξιοποίηση άνω των 15 ημερών μπορεί να γίνει εισήγηση από τον περιφερειακό διευθυντή με απόφαση του υπουργείου αλλά το πολύ σημαντικό και ουσιαστικό είναι όλα τα σενάρια που γίνονται στο υπουργείο Παιδείας και για πιθανή χρήση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όλων αυτών δηλαδή των καινοτόμων μεθόδων που ήδη υπάρχουν σε πλατφόρμα», υπογράμμισε.

Τόνισε πως δεν έχει δοκιμαστεί η ηλεκτρονική τάξη, αυτή δηλαδή η σύγχρονη μέθοδος της τηλεκαπίδευσης ωστόσο υπάρχουν αναρτημένα τα βιβλία το υλικό και ασκήσεις μέσα από το «φωτοδεντρο» και το υπουργείο συζητά με φορείς για τη χρήση πλατφόρμας για ηλεκτρονική μάθηση, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως δεν έχει τη δυνατότητα να έχει κάθε σπίτι πρόσβαση σε υπολογιστή ή λάπτοπ ή κινητό.

«Πρέπει να κοιτάξουμε το σύνολο της χώρας – προφανώς θα δώσουμε τέτοιες δυνατότητες - αλλά θέλουμε να μεριμνήσουμε αυτή τη στιγμή για όλα τα παιδιά μας», δήλωσε ακόμα η Σοφία Ζαχαράκη.

Τέλος σχετικά για το σενάριο συρρίκνωσης των διακοπών του Πάσχα ή επιμήκυνση της χρονιάς απάντησε πως «αυτή τη στιγμή με το σενάριο 14 ημερών δε θα χρειαζόταν».