Όπως γράφει το δημοσίευμα, στη Μόρια «όπου οι πρόσφυγες ζουν σε δύσκολες συνθήκες με φριχτή υγιεινή και ελάχιστη ιατρική φροντίδα», οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί αυτή την εβδομάδα, και οι εντάσεις στο νησί έχουν οδηγήσει πολλές ΜΚΟ να περιορίσουν ή να κλείσουν τις υπηρεσίες τους επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, δημοσιογράφοι και γιατροί δέχθηκαν επιθέσεις λόγω της οργής που επικρατεί στο νησί λόγω των νέων προσφυγικών ροών που φτάνουν και τη συνεχιζόμενη μεγέθυνση του καταυλισμού. Σημειώνει μάλιστα ότι μέρη του καταυλισμού, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών για τρόφιμα και σχολείου που δημιουργήθηκε από εθελοντές, καταστράφηκαν σε πυρκαγιές.

«Οι συνθήκες για τους 20.000 ανθρώπους που ζούσαν στον καταυλισμό της Μόρια ήταν ήδη φρικτές. Με σχεδόν το μισό του πληθυσμού του καταυλισμού να είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών και πολλές οικογένειες να ζουν χωρίς σκηνές ή οποιαδήποτε μορφή καταφύγιου, ακόμα και ένα βραχυπρόθεσμο κλείσιμο βασικών υπηρεσιών αφήνει πολλά ευάλωτα άτομα σε κίνδυνο», σημειώνει, πολλές ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνήθως είναι υπεύθυνες για τη διανομή τροφίμων, ήταν απούσες. 

«Την περασμένη εβδομάδα όταν πολλές υπηρεσίες έκλεισαν, δεν μπορούσα να πάρω πάνες και ήθελα να πάρω κάποιο φάρμακο αλλά όλα ήταν κλειστά και δεν υπήρχε πολύ φαγητό», δήλωσε στον Guardian η μητέρα ενός βρέφους μόλις 22 ημερών.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ήταν ένας από τους οργανισμούς που ανέστειλαν τις υπηρεσίες του στον καταυλισμό για δύο μέρες μετά τα ξεσπάσματα βίας και όπως τόνισε η διευθύντρια της οργάνωσης στη Λέσβο Mie Terkelsen , μετά το σύντομο αυτό κλείσιμο είχαν κατακλυστεί από ασθενείς.