Η Ένωση ζητά μεταξύ άλλων την απολύμανση των δικαστηρίων και τη διάθεση αντισηπτικών, καθώς επίσης και τη λήψη μέτρων για την αποφυγή συνωστισμού στα δικαστήρια λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν:

«Το ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή τη διαφαινόμενη εξάπλωση του κοροναϊού COVID 19 στην ελληνική επικράτεια, διαπιστώνοντας ότι κανένα από τα ληφθέντα μέτρα αποτροπής της εξάπλωσής του δεν σχετίζεται με τη λειτουργία των δικαστηρίων, όπου καθημερινά συναθροίζονται υποχρεωτικά χιλιάδες συμπολίτες μας, ζητά από τα αρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας να λάβουν άμεσα πρόνοια για:

  • Την άμεση και τακτική απολύμανση των χώρων των δικαστηρίων της χώρας με την ταυτόχρονη διάθεση αντισηπτικών υγρών και μέσων ατομικής προφύλαξης και υγιεινής.
  • Τη λήψη μέτρων αποφυγής συνωστισμού στις δικαστικές αίθουσες και στις υπηρεσίες των Εισαγγελιών και δικαστηρίων της χώρας (άρθρ. 18 παρ. 4 εδ. β', παρ. 7 Ν. 1756/1988) εφόσον επιδεινωθεί η κατάσταση, άλλως την παροχή εξουσιοδότησης στους διευθύνοντες τα δικαστήρια και τις Εισαγγελίες της χώρας να ορίζουν με πράξη τους ανάλογα με τις τοπικές επικρατούσες συνθήκες υγείας.
  • Την άμεση αναστολή λειτουργίας κάθε δικαστηρίου, στο οποίο τυχόν θα διαπιστωθεί κρούσμα, πλην βεβαίως της εκδίκασης υποθέσεων με κατεπείγοντα χαρακτήρα (προσωρινά κρατούμενοι, παραγραφές, αυτόφωρα κακουργήματα και σοβαρά πλημμελήματα κ.λπ.)».