Αυτό, καθώς οι Αρχές έχουν στα χέρια τους ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι είναι οι ηθικοί αυτουργοί του εμπρησμού, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα (σ.σ. μία γυναίκα από την Ουκρανία νοσηλεύτηκε και στη ΜΕΘ λόγω αναπνευστικών προβλημάτων) και να κινδυνεύσουν δεκάδες. Όπως διαπιστώθηκε, αφορμή στάθηκε μία οικονομική οφειλή ύψους 890.000 ευρώ που είχαν οι διαχειριστές προς τον ιδιοκτήτη, ο οποίος ασκούσε συνεχείς πιέσεις με ένδικα μέσα (δικαστικές αποφάσεις και δικαστικοί επιμελητές).

Από την έρευνα της Υποδιεύθυνση Εγκλημάτων Κατά Ζωής, προέκυψε ότι οι δύο διαχειριστές έδωσαν εντολή σε δύο υπαλλήλους καθαριότητας (υπηκόους Πακιστάν) να προμηθευτούν εύφλεκτο υλικό και να προκαλέσουν εμπρησμό σε δύο δωμάτια του ξενοδοχείου (σ.σ. στον 1ο και τον 2ο όροφο). Οι δύο φυσικοί αυτουργοί συνελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ., άλλαξαν τις αρχικές τους καταθέσεις και «έδεσαν» την υπόθεση που για σχεδόν 100 ημέρες δούλευαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας.

Τους... πρόδωσε το shut down στις κάμερες

Κατά την προανάκριση προέκυψε ότι οι δύο διαχειριστές έδωσαν εντολή -χωρίς προφανή λόγο- στον υπεύθυνο της ηλεκτρονικής διαχείρισης του ξενοδοχείου να απενεργοποιήσει τις κάμερες ασφαλείας. Αυτό, λίγες ώρες πριν τον εμπρησμό και προκειμένου να μην υπάρχουν σε βίντεο οι κινήσεις των φυσικών αυτουργών. Ωστόσο, η Αστυνομία μπόρεσε να διαπιστώσει πότε κι από ποιον έγινε η διακοπή λειτουργίας του καταγραφικού συστήματος των καμερών του ξενοδοχείου.

Πριν το shut down, πάντως, οι κάμερες είχαν καταγράψει τους δύο Πακιστανούς υπαλλήλους καθαριότητας να ξεφορτώνουν από έναν σταθμευμένο φορτηγάκι πέντε μπιτόνια με κίτρινο υγρό, να τα τοποθετούν σε ένα καρότσι και στη συνέχεια να βάζουν πάνω τους κλινοσκεπάσματα. Από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκαν υπολείμματα από πλαστικό δοχείο στα δύο δωμάτια, στο οποίο βρέθηκαν ίχνη βενζίνης.

Στη νέα κατάθεση τους οι δύο φυσικοί αυτουργοί φέρονται να ομολόγησαν πως είχαν πάρει εντολή από μία από τους δύο διαχειριστές να προμηθευτούν βενζίνη και να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο σχέδιο. Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι δύο αναζητούμενοι πλέον διαχειριστές του ξενοδοχείου είναι σεσημασμένοι για άλλα αδικήματα.