«Αυτή την στιγμή έχει βγει μια ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ειδικό κέντρο λοιμώξεων. Από τις πληροφορίες που έχω οι επιδημιολόγοι που μελετούν τις καμπύλες εξέλιξης της Ελλάδας θεωρούν ότι θα μπουν σε μια φάση τύπου Ιταλίας μέχρι τα μέσα του Μαΐου», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των επιδημιολόγων, που παρακολουθούν τις εξελίξεις, θεωρείται ότι πλέον είμαστε στο δρόμο της Ιταλίας. Ωστόσο, «αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει 100%», υποστηρίζει η ειδική παθολόγος.

Παρά τα δυναμικά μέτρα για τον κορονοϊό Covid-19, τα οποία αναμένονται καθημερινά, η Ελλάδα βάσει των επισήμων στοιχείων, θεωρείται high risk επιπέδου τρία.

«Υψηλό επίπεδο θνησιμότητας σε ηλικιωμένους και σε ευπαθείς ομάδες»

«Αυτή την στιγμή ξέρουμε ότι έχουμε έναν ιό ο οποίος μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων και της αναπνοής, από απόσταση κάτω των δυο μέτρων, αλλά και από μολυσμένα αντικείμενα. Έχει ένα υψηλό ποσοστό θνησιμότητας σε ανθρώπους που έχουν χρόνια νοσήματα ή ηλικιωμένους. Βέβαια όταν λέμε χρόνια νοσήματα εννοούμε και τις βλάβες από το κάπνισμα».

Η κα Μοσχοβάκη αναφέρει στο Reader.gr, «ότι αν από τα κρούσματα έχουμε ένα μεγάλο επιδημικό κύμα τις επόμενες ημέρες ή τις επόμενες εβδομάδες δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τα υγειονομικά συστήματα οποιασδήποτε χώρας, όχι μόνο της Ελλάδας. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Ξέρουμε ότι χώρες με πολυ καλά υγειονομικά συστήματα, όπως η Γερμανία έχει μικρό αριθμό θανάτων».

Οι περισσότεροι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα μεγάλα ποσοστά που παρατηρούνται σε ορισμένες χώρες συνδέονται από την υπερφόρτωση των μονάδων εντατικής θεραπείας όχι από τον ιό κάθε αυτού. 

«Εάν έχουμε μια καλή νοσηλεία, άρα δεν μπουκώσει το σύστημα με έναν μεγάλο αριθμό περιστατικών αυτό θα οφελήσει. Επίσης εάν υπάρξει μια καθυστερημένη προσβολή των ομάδων υψηλού κινδύνου, θα μπορέσουν αυτές οι ομάδες να επωφεληθούν από έναν «αγώνα» που μπορεί να έρθει, όχι όμως άμεσα», σημειώνει η ίδια.

«Οι ευπαθείς ομάδες να μην έχουν καμία κοινωνική επαφή»

«Από ό,τι φαίνεται αυτός ο ιός ήρθε για να μείνει, όποτε αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να προστατευτούν. Οπότε για να μην νοσήσουν δεν πρέπει να έχουν καμία κοινωνική επαφή για τους επόμενους δυο μήνες», καταλήγει στο Reader.gr.