Τα 22 κρούσματα αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση, είναι δηλαδή «ορφανά» και η πλειοψηφία τους είναι στην Αθήνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα

Οι 57 ασθενείς νοσηλεύονται και οι πέντε είναι διασωληνωμένοι. 

Για τους διασωληνωμένους, ο κ. Τσιόδρας είπε πως νοσηλεύονται σε Πάτρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Όσοι νοσούν σοβαρά και οι τρεις που κατέληξαν είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Οι τρεις θάνατοι έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. 

Επίσης πέντε άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.

Συνολικά έχουν ελεγθεί 3.400 δείγματα για κορονοϊό.

Ταυτόχρονα, το 51% των κρουσμάτων είναι ηλικίας άνω των 65 ετών

«Να περιμένουμε την πλήρη εικόνα του ιού», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. 

Ποιοι δεν συστήνεται να κάνουν έλεγχο για κορονοϊό

«Θεσπιστηκαν αυστηρά κριτήρια για τον έλεγχο για κορονοϊό στα νοσοκομεία» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Δεν συστείνεται έλεγχος για κορονοϊό σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας σε:

  • Ασυμπτωματικούς πολίτες
  • Πολίτες με ήπια συμπτώματα ίωσης - Να παραμένουν σπίτι τους

«Να αποφεύγετε τον συνωστισμό»

«Όπως γνωρίζετε με ανακοινώσεις που έγιναν τα ΜΜΜ πρέπει να λειτουργούν με λιγότερο συνωστισμό. Να λειτουργούν με 50% των επιβατών. Η αποφυγή συνωστισμού, είναι πρέπουσα. Να μην παρατηρηθούν συνθήκες συνωστισμού όπως στα σούπερ μάρκετ. Ευνοούν την εξάπλωση του ιού», τόνισε.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε έκκληση για αποφυγή συνωστισμού, όπως στα σούπερ μάρκετ: «Πρέπει να προσέξουμε. Για τις ουρές είπαμε ότι δεν πρέπει να έχει πάνω από πέντε άτομα και με απόσταση 1-2 μέτρων. Περιμένουμε να αραιώσει λίγο η ουρά. Τα σούπερ μάρκετ είναι και θα παραμείνουν ανοιχτά. Ο πανικός είναι χειρότερος από τον ίδιο τον ιό. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε αστυνομικά μέτρα στα σούπερ μάρκετ».

Αναφερόμενος στην αιμοδοσία είπε πως «υπάρχουν ειδικοί κανόνες για την αιμοδοσία. Υπάρχει μόνο θεωρητικά πιθανότητα μετάδοσης από την αιμοδοσία. Λαμβάνονται όμως σχετικά μέτρα για να μην υπάρξει έλλειψη αίματος. Θα προβλεφθούν ειδικές διαδικασίες για να συνεχιστεί η αιμοδοσία και να μην παρατηρηθεί έλλειψη».

«Θα εκτεθούν στον κορονοϊό και θα νοσήσουν και επαγγελματίες της υγείας. Βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή. Θα ληφθούν οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας. Θα ήθελα να το τονίσετε από τη θετική του πλευρά. Πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, να ελέγχεται αν πρέπει να ελεγχθεί. Να αποφεύγουμε τη συρροή ανθρώπων και να διακινδυνεύεται η μετάδοση στο νοσοκομειακό προσωπικό» είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Φοβάμαι για τους καπνιστές, ότι θα εκτεθούν. Θέλει προσοχή το κάπνισμα, είναι μια κακή συνήθεια. Αν το περιορίσουμε κινδυνεύουμε λιγότερο να μας προσβάλει ο ιός. Σας το λέω από πειραματικά δεδομένα», είπε ο κ. Τσιόδρας. 

«Οι υπέρβαροι είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την γρίπη. Δεν έχει αναφερθεί κάτι σ’ αυτήν την πανδημία», ανέφερε. 

«Συνιστούμε ψυχραιμία και με αίσθημα ευθύνης να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», επεσήμανε.

«Δεν με ανησυχούν οι θάνατοι, αλλά τα “ορφανά”»

«Είναι σαφές ότι με τα δεδομένα που έχω δεν μπορώ να μιλήσω για τροχιά τύπου Ιταλίας. Τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως, αλλά μετά από 2-3 εβδομάδες. Δεν με ανησυχούν οι θάνατοι αλλά τα “ορφανά” κρούσματα», είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Ο κύκλος μετάδοσης είναι επιθετικός. Να προσέξουμε την επιθετική αύξηση του ιού, εξαπλώνεται ταχύτατα, χρειάζεται απομόνωση. Να μην αναπαράγω κάτι που είχε πει ένας Άγγλος. Πρέπει να σκεφτόμαστε ότι έχουμε τον ιό και να μην τον μεταδώσουμε, για να μην φτάσουμε σε κατάσταση Ιταλίας. Τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά αν δεν έχουμε και την ατομική ευθύνη, δεν θα δουλέψουν. Δεν μπορεί να συνωστίζονται 40 άτομα σε ουρές και να σπεύδουν στον πανικό τους ότι δήθεν θα κλείσουν τα σούπερ μάρκετ. Κάτι που ποτέ δεν ειπώθηκε και ποτέ δεν θα γίνει», τόνισε.

Ένας 67χρονος είναι ο τρίτος νεκρός από τον κορονοϊόΟ άντρας νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην ειδική μονάδα απομόνωσης στο νοσοκομείο Ζακύνθου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν μέρος του γκρουπ απο τους προσκυνητες στους Άγιους Τόπους και προσβλήθηκε από τον COVID-19

Νωρίτερα το Σάββατο έγινε γνωστό πως ένας ηλικιωμένος άντρας, 90 ετών που νοσηλεύονταν στο Μποδασάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας άφησε την τελευταία του πνοή.

Γέμισαν τα σούπερ μάρκετ το Σάββατο μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το κλείσιμο καταστημάτων. Καταναλωτές προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες από αντισηπτικά μαντηλάκια και τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως μακαρόνια και ρύζια με αποτέλεσμα να αδειάζουν ράφια. Ταυτόχρονα, οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας είναι άδειοι

«Να κάνουμε αυτό που πρέπει για να μην γίνουμε Ιταλία», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ζήτησε τον περιορισμό της προσέλευσης στις εκκλησίες.

Οδηγίες για τον κορονoϊό

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οκτώ οδηγίες στο πλαίσιο της ενημερωτικής προσπάθειας για τον τρόπο προφύλαξης από το νέο κορονοϊό.

Οι οκτώ οδηγίες είναι οι εξής:

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Οδηγίες ΕΟΔΥ - Τι να κάνετε εάν έρθετε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα

Οδηγίες που θα πρέπει να εφαρμόζουν όλοι όσοι βρίσκονται κοντά σε ύποπτο κρούσμα κορονοϊού έδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Τα νοσοκομεία αναφοράς

Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:

1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»

3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας

6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».

24ωρη τηλεφωνική γραμμή από τον ΕΟΔΥ

Σε λειτουργία τέθηκε από 7 Μαρτίου το τετραψήφιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον κορονοϊό. Η τηλεφωνική γραμμή 1135 επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορονοϊό.

Τι ορίζει ως κρούσμα ο ΕΟΔΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έδωσε στη δημοσιότητα τον ορισμό για το τι θεωρείται κρούσμα με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ «ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ. Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί».

Τι πρέπει να κάνουν όσοι απομονώνονται στο σπίτι για 14 μέρες

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δίνει οδηγίες σε όσους βρίσκονται σε απομόνωση στο σπίτι τους επειδή έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα του COVID-19.

Στην ιστοσελίδα του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δίνει «οδηγίες για απομόνωση επαφών στο σπίτι».