«Υπάρχουν τρία καίρια ερωτήματα που αφορούν τον κορονοϊό και τα ζώα. Το πρώτο είναι αν ο κορονοϊός μεταδίδεται από τον άνθρωπο στα ζώα και το αντίστροφο.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταλήξει -με τα μέχρι τώρα δεδομένα- ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί» εξηγεί η κυρία Σταθοπούλου. «Υπάρχει αυτό που ονομάζεται “φραγμός ζωικού είδου”, δηλαδή δεν είναι δυνατόν ο κορονοϊός του σκύλου να μεταδοθεί σε άλλο είδος» προσθέτει.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος που έχει βρεθεί θετικός στον κορονοϊό και έχει σκύλο όμως; «Το ερώτημα είναι ρητορικό. Τι θα κάνει δηλαδή ο σύζυγος και τα παιδιά κάποιου που έχει διαγνωστεί με κορονοϊό; Ο σκύλος είναι μέλος της οικογένειας και ο ασθενής πρέπει να απομονώνεται από όλα τα μέλη και από τον σκύλο του» εξηγεί η κτηνίατρος.

«Αν είμαι σε θέση να τον φροντίσω τηρώ τις γενικές οδηγίες: βάζω γάντια, μάσκα, πλένω τα χέρια μου και τον βγάζω πολύ σύντομη βόλτα» συνιστά. «Το κατοικίδιο μιας οικογένειας μπορεί να είναι μηχανικός φορέας κορονοϊού σε μια οικογένεια που υπάρχει ασθενής, όπως κάθε άλλη επιφάνεια» καταλήγει η Βασιλική Σταθοπούλου.