Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δημήτρης Κουσουρής, πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, χθές «έδωσαν δείγμα 30 άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου, σήμερα Πέμπτη 19 Μαρτίου έδωσαν 70 άτομα και μέχρι αύριο θα’ χουν δώσει όσοι από τους νοσηλευτές, τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου βρίσκονται σε καραντίνα ή σε υποχρεωτικές αναρρωτικές άδειες».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων αναφέρει ότι παράλληλα με την διαδικασία ελέγχου ανίχνευσης για τον κορονοϊό, αποφασίστηκε τις επόμενες ημέρες να γίνει απολύμανση όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου. Η απολύμανση θα γίνει σταδιακά και θα περιλαμβάνει, τις κλινικές, τους χώρους των ΤΕΠ, των εξωτερικών ιατρείων, των χειρουργείων, του νεφρολογικού τμήματος, των κτηρίων διοίκησης και των χώρων αναμονής. Όπως φαίνεται στόχος της διοίκησης είναι να δοθεί τέλος στις αμφιβολίες από πλευράς του προσωπικού για το εάν είναι φορείς ή όχι του ιού και από την άλλη να μην υπάρχουν υποψίες από την πλευρά των ασθενών και των συγγενών τους που νοσηλεύονται στο ίδρυμα μήπως κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό. 

Το νοσοκομείο Καστοριάς (δεν ανήκει στα κέντρα αναφοράς για τον κορονοϊό) είναι ένα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας που έχει πληγεί περισσότερο. Ένας εργαζόμενος σ' αυτό έχει χάσει την ζωή του ενώ, μέχρι στιγμής, υπάρχουν 10 εξακριβωμένα κρούσματα γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων του νοσοκομείου.

Τις επόμενες ημέρες το νοσοκομείο αδειάζει από τους τελευταίους ασθενείς που νοσηλεύονται στις πτέρυγες του και θα μείνουν να νοσηλεύονται στις ειδικές πτέρυγες που έχουν δημιουργηθεί μόνο τα ύποπτα περιστατικά αλλά και όσοι ήδη νοσούν σε άλλη πτέρυγα που έχει δημιουργηθεί και έχει χαρακτηριστεί ως «Κορονοϊού».

Εκδρομές μαθητών και 200 γουναράδων στην Ιταλία

Η Καστοριά ήταν από την πρώτη στιγμή «πονοκέφαλος» για την εξάπλωση του κορονοϊού καθώς περίπου 200 κάτοικοι βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο Μιλάνο για την ετήσια έκθεση γούνας.

Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Open, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ζήσης Τζηκαλάγιας, είχε εξηγήσει ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωσή του τα κρούσματα στην περιοχή είναι 16 εκ των οποίων τα μισά αφορούν προσωπικό του νοσοκομείου. 

Εξηγώντας τους λόγους που καθιστούν την Καστοριά ιδιαίτερα ύποπτη να εμφανίσει ακόμα δυσανάλογα για τον πληθυσμό της κρούσματα είναι τα εξής:

«Τα πραγματικά περιστατικά είναι τρια:

Από το νομό Καστοριάς υπήρχαν δυο λύκεια την επίμαχη περίοδο στην Ιταλία

Υπήρχαν κάποιοι επισκέπτες στους Αγίους Τόπους

Και το πιο βασικό 20 – 25 Φεβρουαρίου η καθιερωμένη ετήσια διεθνής έκθεση γούνας του Μιλάνου, την οποία κάθε χρόνο επισκέπτονται αρκετοί Καστοριανοί, φέτος ο αριθμός ήταν μεταξύ 150-200».