Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 530, καθώς το τελευταίο 24ώρο αυξήθηκαν κατά 35 από την Παρακευή, όταν τα κρούσματα ανέρχονταν σε 495. ενώ συνολικά δεκατρείς άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό.

Από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα 98 είναι απροσδιόριστης πηγής. 100 άνθρωποι νοσηλεύονται και οι 18 είναι διασωλημένοi ενώ, όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας θα διασωληνωθούν πολλοί ακόμα.
Η πλειονότητα όσων νοσηλεύονται, το 79%, έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και το 54% αυτών είναι άνδρες.

Οι τρεις τελευταίοι νεκροί καταγράφηκαν το Σάββατο και πρόκειται για μία μία 94χρονη που νοσηλευόταν στην Παμμακάριστο, έναν 87χρονο που νοσηλευόταν στο Σωτηρία και έναν ακόμα άνδρα 69 ετών που νοσηλευόταν στο Αττικόν.

Στην τοποθέτησή του αλλά και μετά από ερωτήσεις, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε:

«Στις μαθηματικές μας εκτιμήσεις συμπεριφορές εγωιστικές μπορεί να οδηγήσουν σε ταχύτατη διασπορά σε τοπικές κοινωνίες και να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση του συστήματος υγείας που δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει. Δεν είναι κάτι που το γλιτώσαμε. Ο ορατός κίνδυνος πρέπει να περάσει στο κοινό. 

Να γίνει αντιληπτό, ότι δεν έχουμε ανοσία. Είναι καινούργιος ιός και πρέπει να το εμπεδώσουμε. Είμαστε σε επαγρύπνηση. Αρχίζουμε και βλέπουμε μια πίεση στο σύστημα Υγείας. 

Αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. Θα είναι ανάλογη της προσπάθειας που όλοι κάνουμε να περιορίσουμε τη νόσο. Τα σοβαρά κρούσματα αντικατοπτρίζουν την κίνηση μιας νόσου που δεν σέβεται ηλικίες. 

Η ανοσία των πολλών, δεν θα υπάρχει για καιρό ακόμα. Ο εχθρός δεν σέβεται σύνορα και ηλικίες, αλλά δεν σέβεται και αυτούς που δεν τον υπολογίζουν

Είμαστε στην αρχή, αλλά έχουμε εξασφαλίσει σημαντικό χρόνο. Είναι άδικο, για όλους αυτούς που μένουν σπίτι κάποιοι άλλοι να χαλούν την εικόνα και να γίνονται μεταδότες του ιού στην τοπική τους κοινωνία».

Οδηγίες για τον κορονoϊό

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οκτώ οδηγίες στο πλαίσιο της ενημερωτικής προσπάθειας για τον τρόπο προφύλαξης από το νέο κορονοϊό.

Οι οκτώ οδηγίες είναι οι εξής:

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Οδηγίες ΕΟΔΥ - Τι να κάνετε εάν έρθετε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα

Οδηγίες που θα πρέπει να εφαρμόζουν όλοι όσοι βρίσκονται κοντά σε ύποπτο κρούσμα κορονοϊού έδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Τα νοσοκομεία αναφοράς

Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:

1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»

3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας

6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».

24ωρη τηλεφωνική γραμμή από τον ΕΟΔΥ

Σε λειτουργία τέθηκε από 7 Μαρτίου το τετραψήφιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον κορονοϊό. Η τηλεφωνική γραμμή 1135 επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορονοϊό.

Τι ορίζει ως κρούσμα ο ΕΟΔΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έδωσε στη δημοσιότητα τον ορισμό για το τι θεωρείται κρούσμα με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ «ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ. Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί».

Τι πρέπει να κάνουν όσοι απομονώνονται στο σπίτι για 14 μέρες

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δίνει οδηγίες σε όσους βρίσκονται σε απομόνωση στο σπίτι τους επειδή έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα του COVID-19.

Στην ιστοσελίδα του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δίνει «οδηγίες για απομόνωση επαφών στο σπίτι».