Ποιοι και πώς επιτρέπεται να κυκλοφορούν έπειτα από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απαγορευθεί η άσκοπη κυκλοφορία στους δρόμους της χώρας, έδωσαν οι Νίκος Χαρδαλιάς, Κυριάκος Πιερρακάκης, Λευτέρης Οικονόμου, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Θεόδωρος Λιβάνιος.

Τι σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας

«Η έυκολη μετάδοση και διασπορά θέτει σε κίνδυνο ευάλωτες ομάδες και σε πίεση το σύστημα Υγείας που καλείται να παράσχει νοσηλεία σε μεγάλο αριθμό ασθενών. Η απαγόρευση κυκλοφορίας, σπάει την αλυσίδα της διασποράς του κορονοϊού. Μας κρατά υγιείς και στα σπίτια μας. Είναι αναγκαίο να γίνει τώρα. Τίθεται σε ισχύ από αύριο στις 6 το πρωί, μέχρι τις 6 Απριλίου. Αφορά όλη την επικράτεια. Περιλαμβάνει εξαιρέσεις» ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ποιοι επιτρέπεται να κυκλοφορούν και πώς

 • Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες
 • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στο γιατρό
 • Μετάβαση σε κατάσταστημα, μετάβαση στην τράπεζα
 • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη. 
 • Κίνηση για τελετή, κηδεία, γάμος, βάφτιση
 • Άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δυο με αναγκαία απόσταση
 • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας. Σε κάθε όχημα επιβαίνουν μόνο ο οδηγός και άλλο ένα άτομο. 

Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο και εγγραφο κίνησης και σε περίπτωση που κριθεί ότι κυκλοφορούν άσκοπα θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Υπάρχουν δύο έγγραφα που θα καλούνται να συμπληρώσουν οι πολίτες. Βεβαίωση τύπου Α για τους εργαζόμενους, η οποία συμπληρώνεται μια φορά. Οι πολίτες θα συμπληρώνουν ονοματεπώνυμο, τόπο κατοικίας και εργασίας και ωράριο. Ο εργαζόμενος την φέρει υποχρεωτικά κατά τις μετακινήσεις του.  Για τις άλλες περιπτώσεις και για κάθε μεμονωμένη κίνηση, οι πολίτες θα συμπληρώνουν τη βεβαίωση Β. 

Από Δευτέρα 23 Μαρτίου δεν λειτουργούν παιδικές χαρές, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση. Η απαγόρευση δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσες επιχειρήσεις έχουν μείνει ανοιχτές με απόφαση του κράτους. 

Να είναι ξεκάθαρο το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό υπό αυστηρό πλαίσιο. Τα ΜΜΜ λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα, διασφαλίζοντας επαρκή κίνησης την ώρα μετακίνησης των εργαζομένων. Ιδιωτικά ΙΧ κυκλοφορούν για όλους τους λόγους.

Με sms θα ενημερώνουν οι πολίτες για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις τους

Οι πολίτες θα στελνουν SMS σε ειδικό πενταψήφιο αριθμό και θα ενημερώνουν για το το πού πρόκειται να πάνε, ενώ με βάση τις πρώτες πληροφορίες ο αριθμός θα είναι το 13033.

Το έντυπο που θα κατεβάζουν οι πολίτες για να κυκλοφορήσουν μετά την απαγόρευση

Έξι λόγους κυκλοφορίας προβλέπει το έντυπο της γγ Πολιτικής Προστασίας που θα κατεβάζουν οι πολίτες για να κυκλοφορήσουν, μετά την απαγόρευση.

Το έντυπο που θα συμπληρώνουμε κατά την απαγόρευση της κυκλοφορίας

Στο έντυπο που διέρρευσε, οι λόγοι που προβλέπονται για κίνηση εκτός οικίας είναι 6.

 • Μετακίνηση για εργασία
 • Για αγορά καταναλωτικών αγαθών 
 • Για λόγους υγείας 
 • Για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους 
 • Για σωματική άσκηση κοντά στην οικία 
 • Για εξυπηρέτηση από δημόσια υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα νοσοκομεία ήδη ενημερώνονται πως από αύριο θα πρέπει να προσέρχονται στην εργασία τους φέροντας ένα έντυπο ώστε να περνούν τους ελέγχους.

624 τα κρούσματα στην Ελλάδα - 94 νέα και 15 νεκροί

Σε 624 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον Covid-19, Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 624, καθώς το τελευταίο 24ώρο αυξήθηκαν κατά 94 από το Σάββατο, όταν τα κρούσματα ανέρχονταν σε 530, ενώ συνολικά 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό.